Start vaccinării împotriva gripei. De când începe imunizarea

Start vaccinării împotriva gripei. Ministerul Sănătăţii anunţă că de mâine începe campania de imunizare împotriva virusului gripal. Lotul de 200 de mii de vaccinuri donate Centrul pentru Vaccinuri Echitate din SUA ajung astăzi în ţară şi vor fi transmise Centrului de Sănătate Publică care le vor distribui în teritoriu.

Astfel, persoanele aflate în grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire trebuie să se adreseze la cabinetele medicului de familie și să solicite vaccinarea. Vor fi imunizați prioritar bolnavii de maladii cronice, lucrătorii medicali, trupele de carabinieri și grăniceri, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copii din orfelinate, persoanele din azilurile pentru bătrâni, angajații din instituțiile de asistență socială. Copiii cu vârstele de până la 9 ani nu se vaccinează.

În mod normal, vaccinurile îşi fac efectul în 2 săptămâni de la vaccinare şi te protejează de virusul gripal între 6 şi 12 luni.

Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ceară medicamente antivirale compensate pentru copii de la medicul de familie.

De asemenea, specialiştii afirmă că numărul îmbolnăvirilor de gripă este cu mult sub pragul epidemiologic. În acest sezon au fost înregistrate 183 de cazuri de infecţii respiratorii acute, adică 7 cazuri la 100 de mii de oameni, pe când pragul epidemiologic se consideră atins când sunt înregistrate 19 cazuri la 100 de mii de oameni.