Compania aeriană low-cost Wizz Air ar putea reveni la Chişinău, doar dacă Guvernul Republicii Moldova poate îndeplini condițiile de securitate necesare, susţine şeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjàrtó, scrie Mold-Street.

„Ne pare rău că Wizz Air și-a suspendat activitatea în Republica Moldova pentru o perioadă. Ne dorim să revină cât mai devreme și sperăm că Guvernul Moldovei poate îndeplini condițiile de securitate necesare pentru Wizz Air. Prezența în Moldova era una profitabilă pentru companie. Este în interesul Guvernului Moldovei și Guvernului Ungariei”, a declarat la Chişinău, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó.

Pe de altă parte şeful diplomației de la Chișinău, susţine că decizia companiei low-cost de a pleca a avut motive comerciale și promite că Guvernul va face tot posibilul ca Wizz Air să reia zborurile spre Chișinău cât mai curând.

„Evident, este o decizie bazată pe criterii comerciale pentru Wizz Air, care este o companie privată, dar din partea Guvernului Republicii Moldova vom face tot posibilul ca această companie să revină pe piața Republicii Moldova astfel încât cetățenii, oamenii de afaceri, partenerii străini să poată vizita Republica Moldova mult mai ușor decât este astăzi… în acest sens vom discuta modalități concrete de revenire a companiei Wizz Air inclusiv în contextul în care Aeroportul din Chișinău a revenit în gestiunea statului și ne permite o capacitate mai mare de a discuta și de a promova interesul nostru național în discuțiile cu parteneri străini”, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Vicepremierul a dat asigurări că discuțiile nu vor dura „foarte mult”.

Amintim că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023, invocând motive de securitate. 

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor. Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air”, se arăta într-un comunicat al companiei.

Wizz Air susţinea că va efectua mai multe zboruri din toată Europa către orașul Iași, din România, pentru a satisface cererea. Decizia Wizz Air a fost luată după ce spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat din nou de rachete lansate de Rusia, dar şi de alte aparate de zbor, pe 14 februarie, fiind chiar închis pentru câteva ore spaţiul aerian.

Autoritatea Aeronautică Civilă susţinea că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura revenirea cât de curând a operatorului aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pentru atragerea altor companii aeriene low-cost. Dar după două luni și ceva, lucrurile nu s-au schimbat.

sursa