În dimineața zilei de 21 noiembrie 2023, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au efectuat percheziții la domiciliile mai multor persoane, inclusiv angajați ai MAI, din raioanele Comrat și Taraclia. Aceștia sunt suspectați de implicare în crearea unui grup criminal specializat în migrația ilegală a cetățenilor ucraineni.

Acțiunile procesuale au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale, care vizează activitățile ilegale ale unui grup organizat începând cu luna august 2023 și până în prezent. Membrii acestui grup includeau cetățeni moldoveni, cetățeni ucraineni și angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Investigația a scos la iveală că, în contextul conflictului din Ucraina și a interdicției impuse de autoritățile ucrainene asupra părăsirii teritoriului începând cu 25 februarie 2022, grupul criminal a organizat ilegal trecerea frontierei Republicii Moldova pentru cetățenii ucraineni. Aceștia erau ulterior ajutați să-și legalizeze șederea în țară, permițându-le să călătorească către statele membre ale Uniunii Europene.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate obiecte și bunuri relevante pentru anchetă. Persoanele implicate riscă sancțiuni cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, inclusiv privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pentru un termen de la 3 la 5 ani, în cazul găsirii vinovați.