O inițiativă legislativă care are drept scop îmbunătățirea serviciilor de taxi va fi propusă spre aprobare în plenul Parlamentului.

La ședința de astăzi, membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul pentru proiectul de lege care conține modificări la Codul transporturilor rutiere și la Codul contravențional.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, având drept obiectiv transparentizarea și îmbunătățirea procesului de fiscalizare a serviciului de transport în regim de taxi.

Autorii proiectului de lege propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi. De asemenea, în scopul monitorizării celor care prestează astfel de servicii, deținătorii de platforme vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi. 

În context, vor fi introduse modificări la Codul contravențional, pentru ca încălcările admise de cei care dețin platforme sau transportatorii să fie penalizați. O altă prevedere a inițiativei legislative îi obligă pe administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare.

Proiectul de lege mai conține prevederi prin care se elimină obligativitatea ca șoferii să dețină fizic certificatul de competențe profesionale, iar acesta să fie verificat digital, așa cum se întâmplă în cazul permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Totodată, se propune ca termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale să fie extins de la trei la cinci ani.

Inițiativa legislativă va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.