Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a fost sesizată despre ilegalitățile comise de partidul de guvernare, prin instituțiile controlate, în satul Bubuieci, acolo unde, contrar normelor democratice și europene, au fost organizate alegeri repetate ale primarului, după excluderea abuzivă a câștigătorului scrutinului din noiembrie, candidatul MAN, Leonid Umaneț.

Un grup de locuitori din Bubuieci, în frunte cu primarul ales Leonid Umaneț, au venit la sediul misiunii. Localnicii au organizat un flash-mob, fiind însoțiți cu pancarte cu inscripții: „Vom lupta până la CEDO”, „Alegeri libere, nu trucate de PAS”, „Europa înseamnă respect față de voința poporului”, „Știm că UE e despre dreptate”.

„Nu s-a ținut cont de voința majorității locuitorilor din Bubuieci. Le-au fost încălcate drepturile. Susținătorii mei sunt conștienți de toate problemele și ilegalitățile și nu au participat la dezmățul de ieri. Organizăm această manifestație pentru a sesiza comunitatea europeană și să fim auziți. Facem acest proces ca acest mesaj să se audă. Având toate actele în regulă, fiind înregistrat de autoritățile electorale, am fost exclus din cursă prin metodele ilegale ale CEC”, a declarat primarul ales în noiembrie al comunei Bubuieci, Leonid Umaneț.

Reprezentantul MAN, Victor Pruteanu, a precizat în cadrul flash-mobului că alegerile repetate din 11 februarie au fost organizate contrar normelor legale, din moment ce în instanțe sunt pe rol contestațiile față de deciziile abuzive ale autorităților electorale.

„Am decis să manifestăm pașnic împotriva fărădelegilor comise de CEC, controlat de guvernare și, în general, de guvernare. Ieri au fost organizate alegeri ilegale la Bubuieci, fără candidatul MAN, Leonid Umaneț, primar ales în noiembrie, care în turul doi a învins într-o luptă cinstită în fața candidatului PAS. Din păcate, CEC, controlată de partidul de guvernare, cu șase membri delegați de PAS, a decis prin toate modalitățile să anuleze alegerile și să-l scoată din cursă pe candidatul MAN invocând că nu ar avea acte de studii, dar certificatul de studii a fost prezentat în original. Ei oricum nu au luat în considerare acest lucru”, a declarat Victor Pruteanu.

Membrul MAN susține că Delegația UE trebuie să cunoască despre modul în care partidul de guvernare încalcă normele europene.

„Am venit la sediul Delegației UE, deoarece împărtășim valorile europene și vrem să sesizăm misiunea despre ilegalitățile pe care le fac cei de la guvernare. Nu știm ce rapoarte frumoase trimit la Delegație și alte ambasade, dar cert e că acolo nu descriu ilegalitățile pe care le fac, inclusiv cum procedează cu miile de voturi de la Bubuieci, acolo unde au anulat alegerile, chiar dacă mai sunt două contestații pe rol. CEC nu putea organiza alegeri repetate, până când nu există o decizie finală pe toate contestațiile”, a mai adăugat Victor Pruteanu.

Amintim, decizia de a organiza scrutinul repetat din 11 februarie în Bubuieci este calificată de MAN ilegală și influențată politic.

„Având în vedere că există în prezent două contestații active în instanțele de judecată care analizează validitatea alegerilor și a hotărârii de anulare a acestora decizia CEC a fost una precipitată. Mai mult, la Curtea Constituțională este în curs de examinare o excepție de neconstituționalitate, fapt care ar trebui să suspende orice demersuri suplimentare până la clarificarea juridică definitivă a situației”, se arată într-un comunicat al Partidului MAN.

Formațiunea a subliniat că Leonid Umaneț, candidatul ales al MAN pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, îndeplinește toate criteriile legale și procedurale pentru a candida și pentru a exercita funcția de primar. Diploma sa de studii, esențială pentru validarea candidaturii, a fost prezentată atât în fața instanței, cât și la CEC, iar înregistrarea sa ca și candidat a fost efectuată în deplină conformitate cu legislația electorală.