Judecătorul Oleg Melniciuc, vizat în mai multe procese judiciare, va fi cercetat penal și pentru hărțuire sexuală. Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis, pe 2 aprilie, sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, oferind acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratului, scrie Radio Chișinău cu referire la IPN. La ședința CSM a participat și Oleg Melniciuc. Subiectul a fost examinată cu ușile închise.

Potrivit sursei citate, în urma deliberărilor, cu opt voturi pro și două voturi împotrivă, membrii CSM au decis să-și ofere acordul pentru cercetarea penală a judecătorului în baza articolului 173 din Codul Penal – „hărțuirea sexuală”.

Procurorul general interimar a solicitat eliberarea acordul pentru pornirea urmăririi penale pentru hărțuire sexuală în privința judecătorului Melniciuc încă în luna mai 2022. Atunci, CSM a respins sesizarea procurorului general, iar Curtea de Apel Chișinău prin decizia sa din 12 octombrie 2023 a anulat hotărârea Consiliului și a dispus reexaminarea sesizării respective.

Potrivit CSM,  judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă în prezent cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz: de îmbogățire ilicită, scrie IPN.

Oleg Melniciuc este primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită. În septembrie 2021, a fost condamnat de către Judecătoria Anenii Noi la șapte ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Sentința nu este definitivă. Oleg Melniciuc pledează nevinovat.

sursa