În premieră, dronele ucrainene au atins cele mai lungi distanțe în cadrul unui atac pe teritoriul Federației Ruse. Azi-dimineață, au fost lovite o fabrică de drone și o rafinărie din Tatarstan, zonă aflată la 1200 de kilometri de Ucraina.

„În această dimineață, întreprinderile republicii Tatarstan din Elabuga și Nijnekamsk au fost atacate de aparate aeriene fără pilot. Nu există pagube grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu a fost perturbat”, a declarat președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, citat de The Moscow Times.

Potrivit presei ruse, în Elabuga au fost anunțați șapte răniți. Două drone au atacat un cămin pentru muncitori din Zona Economică Specială „Alabuga”, rănind doi oameni, a precizat serviciul de presă al ZES într-un comunicat.

Totodată, la Nijnekamsk, o dronă a lovit o rafinărie de petrol. Aparatul a lovit o instalație tehnologică, după care a izbucnit un incendiu. Incendiul a fost stins și nu au fost victime.

Tatarstanul este situat la o distanță de aproximativ 1200 km de granița cu Ucraina. Anterior, ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov, a declarat că specialiștii ucraineni au creat drone cu o rază de zbor de peste 1.000 de kilometri.

În 2023, Rusia a lansat producția de drone iraniene Shahed la o fabrică din „Alabuga”, pe care armata rusă o folosește pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Toamna trecută, compania a produs aproape 200 de drone pe lună. Până în septembrie 2025, fabrica trebuie să producă 6 mii de drone în baza unui contract cu Ministerul rus al Apărării. Ucraina şi-a intensificat atacurile împotriva Rusiei în ultimele săptămâni, vizând în special obiective energetice. Kievul a avertizat că va aduce luptele pe pământul rus, ca represalii pentru numeroasele bombardamente pe teritoriul său.   

sursa