În cadrul podcastului „Energy Wave”, expertul în energetică Sergiu Tofilat a oferit o analiză detaliată privind perspectivele de scădere a tarifelor la gazele naturale în cursul anului 2024, explicând și metodologia prin care aceste tarife sunt stabilite de autorități.

Potrivit lui Tofilat, există premise pentru două ieftiniri ale tarifului la gazele naturale în acest an. Prima reducere ar urma să aibă loc la începutul primăverii, iar cea de-a doua în toamna anului 2024. El a subliniat că stabilirea acestor tarife se bazează pe calcule riguroase, având în vedere cheltuielile estimate pentru întregul an, iar eventualele ajustări intervin în funcție de discrepanțele dintre cheltuielile planificate și cele efective.

Expertul a explicat că actualmente există deja o economie de aproximativ 100 de dolari la prețul gazului natural, ceea ce indică posibilitatea unei scăderi a tarifelor. Argumentând că Energocom va achiziționa gaze naturale mai ieftine în acest an, în comparație cu anii precedenți, Tofilat a prognozat două etape de reducere a tarifelor: una în primăvară și una în toamnă.

La momentul actual, tariful pentru gazele naturale a fost redus până la 16,73 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus, cifră ce se traduce în 18,07 lei pentru consumatorii casnici.