Parlamentul georgian a aprobat joi numirea lui Irakli Kobakhidze în funcţia de nou prim-ministru, un lider cunoscut pentru poziţiile sale prudente faţă de Occident, într-un moment în care ţara este împărţită între paşi către UE şi o politică considerată pro-Kremlin, relatează AFP.

Deputaţii au votat cu 84 la 10 pentru numirea lui Irakli Kobakhidze, până acum lider al principalului partid de guvernământ, „Visul Georgian”, şi apropiat al prim-ministrului demisionar, Irakli Garibashvili.

Această alegere alimentează suspiciunile că acest partid doreşte să-şi orienteze ţara mai degrabă spre Rusia decât spre Europa.

Kobakhidze, în vârstă de 45 de ani, care a fost preşedinte al Parlamentului georgian între 2016 şi 2019, acuză ţările europene şi Statele Unite că încearcă să atragă Georgia în conflictul ruso-ucrainean.

În pofida acestor observaţii, Kobakhidze a dat asigurări, înainte de vot, în faţa deputaţilor, că aderarea acestei mici ţări caucaziene la NATO şi Uniunea Europeană va fi prioritatea noului său guvern.

Georgia s-a angajat pe calea spre aderarea la Uniunea Europeană în ultimele luni, dar Bruxelles-ul cere mai întâi reforme judiciare şi electorale, în special pentru a reduce corupţia în această ţară.

Kobakhidze a afirmat, de asemenea, că „restabilirea integrităţii teritoriale a Georgiei este obiectivul echipei noastre politice, care va face tot ce îi stă în putere pentru a realiza acest lucru”.

În 1990, Georgia a pierdut controlul asupra două regiuni separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, încă sub controlul unor lideri pro-Moscova, care le-a recunoscut independenţa în 2008, în urma unui scurt război.