O femeie  de 31 de ani din Telenești a fost condamnată la șapte ani închisoare pentru exploatarea sexuală în Moscova a două consătene, la finelui lui 2015.

Potrivit datelor din dosarul penal, persoana în cauză a copilărit cu cele două victime în satul de baștină, iar cu una din ele a locuit în vecinătate, pe aceeași stradă.

„Victimele aveau o stare financiară precară, așa cum munceau ca ziliere, iar o perioadă una din victime a muncit în calitate de croitoreasă. Totuși, veniturile obținute nu erau suficiente pentru satisfacerea necesităților personale și casnice de bază a acestora și membrilor familiei (una din ele ele avea o relație de concubinaj și îngrijea de părinții bolnavi, iar altă victimă locuia cu unchiul și bunica) – aveau la întreținere copii de doi și patru ani”.

Aceasta i-ar fi comunicat întâi femeii cu vârsta de 33 de ani că ar lucra la Moscova într-un magazin, la „ambalarea cutiilor cu veselă,”  unde i-a promis că va discuta cu superiorii, în scopul angajării consătenei.

„La revenirea în Moldova, peste patru luni, i-a comunicat că de fapt munca constă în prestarea serviciilor sexuale, într-un apartament cu cinci camere, cu un câștig de 30% din taxa achitată de clienți. Prin urmare, inculpata a profitat de poziția de vulnerabilitate a consătenei și i-a facilitat angajarea, fapt calificat de legea penală ca exploatare sexuală comercială. La sosire, victima a fost cazată într-un apartament din subsol, cu alte șapte femei, unde aceasta a prestat servicii sexuale, timp de peste o lună”.

Ulterior, inculpata a recrutat-o și pe victima cu vârstă de 27 de ani, care a aflat adevărul privind oferta de muncă în trei etape, atunci când o întrebase pe inculpată ce muncește în Moscova, în vederea angajării.

„Inițial, inculpata i-a comunicat că spală podelele într-un magazin, ulterior că s-ar ocupa de masaj erotic, iar la sosire victima a văzut alte fete care prestau servicii sexuale clienților. În primele zile, aceasta a avut o tentativă de suicid, apoi timp de 20 de zile a prestat servicii pentru 5-7 bărbați pe zi, ca să poată acumula suma de bani necesară returului în Moldova, iar acasă a sosit cu suma de 3000 de lei, așa cum alimentația era asigurată din banii personali”, spun responsabilii.

Urmare a investigațiilor desfășurate de ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, sub conducerea PCCOCS, dosarul a fost trimis în judecată în 2017.

„Oamenii legii au stabilit faptul că aceasta a abuzat de poziția de vulnerabilitate a celor două victime, precum și a acționat în scop de obținere a profitului personal. Femeia inculpată fusese reținută, plasată în arest preventiv la sfârșitul lui 2016, apoi eliberată sub control judiciar, iar în mai 2016 a fost anunțată în căutare prin încheierea Judecătoriei Orhei, cu aplicarea arestului preventiv odată cu reținerea acesteia. În pofida eforturilor inculpatei de tergiversare a judecării dosarului, acesta ajunsese să fie examinat în fază finală, înainte de decesul subit al judecătorului, din motive de sănătate”, se maia rată în nota informativă.

În 2020 examinarea dosarului a fost reluată din fază inițială. Deși la faza cercetării judecătorești de către primul judecător aceasta nu-și recunoștea vinovăția, ulterior reluării judecării dosarului și examinării probelor prezentate de procurori, Judecătoria Orhei a condamnat-o la șapte ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei.

sursa