Flori pentru camarazii căzuți pe câmpul de luptă. Sute de veterani ai Războiului din Afganistan au venit astăzi la Complexul Memorial ”Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Râșcani pentru a cinsti memoria celor căzuți în acel conflict cumplit. La mitingul de comemorare au venit și consilieri municipali, șefi de direcții din cadrul Primăriei Capitalei și pretori.

”Au trecut 34 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Păstrăm memoria ostașilor căzuți și-i onorăm pe cei care au revenit. Primăria Chișinău continuă să-și arate respectul pentru veterani. La 2000 de veterani am venit cu pachete cu produse alimentare. Sperăm să nu mai fim martorii unor astfel de orori”, a declarat pretorul sectorului Centru Vlad Hîncu în fața veteranilor.

Mai mulți veterani au venit spre memorial în coloană cu o mașină blindată. De asemenea, participanții la mitingul de comemorare au depus flori la plăcile comemorative. Cu susținerea Primăriei Capitalei a fost organizată și tradiționala bucătărie de campanie, unde toți doritorii au gustat din terciul ostășesc.

Amintim, Ziua comemorării celor căzuți în Afganistan, marcată pe 15 februarie, a fost instituită ca dată oficială în 2011 printr-o hotărâre a Parlamentului.

Războiul din Afganistan s-a desfășurat între 1979-1989. Retragerea trupelor a avut loc în mai multe etape în perioada mai 1988 – februarie 1989. La conflict au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 301 și-au pierdut viața, patru au fost declarați dispăruți, iar 549 au revenit acasă cu multiple răni.