76 de localități din centrul și nordul Rep. Moldova au fost afectate de furtuna de aseară, fiind deconectate de la energia electrică. Potrivit autorităților, aproximativ 200 de angajați ai Ministerului de Interne au fost mobilizați în operațiunile de lichidare a pagubelor cauzate de ploile torențiale. Premierul Dorin Recean a solicitat astăzi estimarea pagubelor și distribuirea din rezervele de stat a materialelor de construcție pentru repararea daunelor. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că în cursul săptămânii vor fi averse cu descărcări electrice. Cea mai afectată regiune ar fi partea de nord, transmite Radio Chișinău.

Mai multe trasee  din raioanele Edineț. Glodeni, Dondușeni, Râșcani, Ocnița, Fălești, Drochia și municipiul Bălți au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vânt. Acoperișurile mai multor clădiri au fost distruse, potrivit Inspectoratului General al Poliției.

În cadrul ședinței de guvern, premierul Dorin Recean  a cerut Ministerului de Interne să fie accelerat procesul de estimare a daunelor cauzate de furtună:

In. Dorin Recean

„Accelerăm lucrul Comisiilor Situațiilor Excepționale locale. Astăzi, pe parcursul zilei, să colectăm toate necesitățile, în special pentru ardezie și materiale de construcție. În așa fel încât azi sau mâine după masă să putem repartiza distribuirea din rezervele de stat a ceea ce e necesar ca urgență să reparăm casele oamenilor. Acolo deja lucrează peste 200 de salvatori, s-au concentrat resursele pompierilor, salvatorilor din regiune”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că au fost efectuate peste 100 de intervenții, fiind antrenate 49 de autospeciale.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că în cursul săptămânii urmează să avem ploi cu averse puternice. Regiunea de nord ar putea fi cea mai afectată, deoarece traversarea unui astfel de front atmosferic se face doar pe partea de nord, a explicat pentru Radio Chișinău șeful direcției prognoze meteo, Ghenadie Roșca:

„Spre seară se așteaptă o altă instabilitate atmosferică, fiindcă un alt front atmosferic se apropie de teritoriul nostru. Iarăși averse cu descărcări electrice, și nu este exclus să fie chiar și cu grindină. Desigur că la momentul actual încă noi monitorizăm cât de mare impactul asupra teritoriului, și dacă vor fi careva schimbări, iarăși o avertizare de instabilitate atmosferică. Ne așteptăm să fie afectat iarăși pe partea de nord. Pentru că traversarea acestui front atmosferic are loc mai mult pe partea de nord”.

Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale urmează să stabilească prejudiciile și pagubele materiale. Totodată, potrivit autorităților, se întreprind toate măsurile necesare de intervenție în caz de alte distrugeri cauzate de factori naturali.