În contextul procesului de redobândire a cetățeniei române, europarlamentarul Eugen Tomac a afirmat că „s-au luat o serie de decizii discriminatorii la adresa cetățenilor din Republica Moldova”. „Din păcate, această lege a fost mutilată de foarte multe ori din rațiuni de neglijență instituțională”, a comunicat europarlamentarul român, adăugând că din punctul său de vedere „cetățenia română trebuie acordată imediat”.
Precizările au fost făcute după ce corespondentul NewsMaker l-a întrebat dacă există posibilități ca procesul de redobândire a cetățeniei române să fie accelerat, transmite subiectulzilei.md cu referire la newsmsker.md.
Corespondentul NewsMaker l-a întrebat pe europarlamentarul român despre situația redobândirii cetățeniei române în cazul Republicii Moldova, având în vedere că, deși s-a implicat în accelerarea acestui proces, încă există o problemă legată de timpul de așteptare, iar oamenii trebuie să aștepte câțiva ani.
Astfel, întrebat dacă există posibilități de a accelera acest proces, Tomac a răspuns: „Da, legea privind redobândirea cetățeniei române a fost modificată la propunerea mea. În lege am spus clar: că în 5 luni de zile trebuie să se acorde cetățenia română și într-o lună de zile să poată fi transcrise actele. Din păcate, această lege a fost mutilată de foarte multe ori din rațiuni de neglijență instituțională, ca să nu folosesc un termen mult prea dur pentru că aici discutăm despre un blocaj asumat al statului. În ultimii șase ani de zile s-au luat o serie de decizii discriminatorii la adresa cetățenilor din Republica Moldova, expres o spun… decizii la care nici un oficial nu mi-a răspuns niciodată cu argumente serioase”.
El a adăugat că, din punctul său de vedere, „cetățenia română trebuie să se acorde imediat, iar actele trebuie transcrise pentru că înainte erau tot felul de justificări, că nu există o bază centralizată și așa mai departe”: „Acum totul este centralizat, lucrurile pot fi operate mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât între instituțiile de resort din România și Republica Moldova este o comunicare directă, verifică informațiile Ministerul de Interne cu cel din Moldova în timp real. E o idioțenie faptul că s-a blocat acest mecanism și sper după alegeri să se revină”.
Potrivit datelor oferite de autoritățile române în iunie 2022, peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni și ai României și alte peste 100.000 de persoane au depus cerere în România pentru a redobândi cetățenia acestui stat.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI