Republica Moldova este de partea Ucrainei în depășirea blocajului impus de fermierii polonezi la hotarul cu vecinii săi. Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit în cadrul unui interviu că Ucraina a stabilit mai multe rute pentru exporturile agricole, inclusiv prin Moldova, relatează IPN cu referință la gordonua.com.

El a menționat că premierul ucrainean Denis Shmîgal a abordat subiectul deblocării punctelor de trecere a frontierei ucraino-poloneze cu autoritățile poloneze și „toată lumea spune că granița va fi deblocată, cu siguranță, pentru a ajuta Ucraina. Dar până una-alta, trebuie să ne facem treaba. Și am recurs la mai multe modalități de a ocoli acest blocaj. Abordările funcționează”, a subliniat Zelenski.

Dar, potrivit lui, „ar fi mai bun itinerarul prin Polonia”, deoarece „tranzitul ar fi mai ieftin pentru unele mărfuri”.

„Cu toate acestea, suntem acolo unde suntem. Menționez că sunt utilizate puternic căile maritime, Dunărea, am început să lucrăm prin Moldova și România. Cred că, oricum, aceasta e o ieșire din situație”, a rezumat Zelenski.

„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale. Din acest motiv, investițiile în infrastructură este o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală”, a declarat ministrul Vladimir Bolea în urma unor discuții purtate în august trecut la Galați de către factori de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale.

IPN notează că după reuniunea copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru comerț și cooperare economică din 29 septembrie 2023 la Odesa, Ministerul ucrainean al Reintegrării anunța pe canalul său de Telegram o reducere de 27 la sută pentru tranzitul produselor agricole ucrainene prin Moldova. În schimb, partea moldovenească a solicitat eliminarea taxei de dumping la importul cimentului moldovenesc, care distorsionează activitatea întreprinderilor producătoare de ciment din Republica Moldova.

Recent, Alexei Danilov, ex-secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, a fost numit în calitate de nou ambasador al Ucrainei în Republica Moldova. Volodimir Zelenski și-a motivat decizia de numire inclusiv prin faptul că „Moldova este un stat extrem de important pentru Ucraina în contextul provocărilor de securitate și cooperare bilaterală”.

sursa