La reuniunea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, din 3-5 decembrie, au fost puse în discuție progresele și provocările existente în procesul de executare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele din grupul I.D. împotriva Republicii Moldova, informează Asociația Promo-LEX printr-un comunicat.
Condițiile de detenție, remediile interne disponibile, evoluțiile legislative, reformele instituționale, eforturile de combatere a supraaglomerării penitenciarelor și măsurile de îmbunătățire a condițiilor materiale din instituțiile de detenție și din cadrul sistemului polițienesc au fost abordate în cadrul reuniunii.
De asemenea, au fost evaluate „progresele înregistrate în ceea ce privește asigurarea vizitelor familiale, reducerea presiunilor asupra deținuților care se adresează Curții Europene, precum și demersurile de modernizare a infrastructurii penitenciare”.
În urma examinării, potrivit Promo-LEX, Comitetul Miniștrilor a reținut că problematica condițiilor de detenție și a lipsei remediilor interne efective continuă să ridice dificultăți semnificative, însă a notat unele eforturi.
Remedii interne împotriva condițiilor necorespunzătoare de detenție
Conform informațiilor prezentate de Guvern, în iulie 2023 au fost introduse modificări la Codul de procedură penală (CPP), oferind o bază legislativă mai clară pentru remediile compensatorii și preventive.
Astfel, persoanele deținute preventiv și cele condamnate, inclusiv cele aflate în executarea pedepselor pe viață, pot solicita despăgubiri financiare sau reducerea pedepsei în cazul condițiilor precare de detenție. Instanțele pot acorda compensații atât bănești, cât și sub formă de reducere a duratei detenției, cu un raport de una sau două zile reduse la fiecare zece zile de condiții necorespunzătoare.
Dacă detenția preventivă s-a desfășurat în condiții inadecvate timp de cel puțin trei luni înainte de începerea procesului, iar condamnatul primește o pedeapsă de tip muncă în folosul comunității, amendă sau interdicția de a ocupa funcții publice, acesta poate fi eliberat de la executarea pedepsei.
Citește mai departe pe zdg.md.