Contractele futures pentru ţiţeiul Brent şi SUA au urcat luni cu peste 2,5%, în timpul tranzacţiilor, câştigând peste 2 dolari pe baril, investitorii aşteptând să fie anunţate noi reduceri ale ofertei OPEC+, în urma unei reuniuni a ţărilor membre la începutul săptămânii viitoare, transmite Reuters. Rusia și Arabia Saudită au pus în mișcare planul de reducere voluntară a producției, tocmai pentru a crește prețurile petrolului.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,19 dolari, la 82,80 dolari pe baril.

Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,13 dolari sau cu 2,81%, la 78,02 dolari pe baril.

Contractul WTI din luna decembrie a expirat luni.

Contractele futures mai active, pentru ianuarie, au câştigat 2,39 dolari, urcând la 78,34 dolari, o creştere cu 3,02%.

Ambele contracte au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere cu 4%, după ce trei surse OPEC+ au declarat pentru Reuters că grupul de producători, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, urmează să ia în considerare dacă să facă reduceri suplimentare de aprovizionare atunci când se va reuni în 26 noiembrie.

Saudiții au redus foarte mult producția
”Comentariul OPEC care semnalează noi reduceri a venit ca un semnal. M-aş aştepta ca orice reducere să fie modestă. Saudiţii au redus atât de mult producţia, încât nu ştiu ce mai pot face,” a spus John Kilduff, partener cu Again Capital LLC.

Preţurile petrolului au scăzut cu aproape 20% de la sfârşitul lunii septembrie.

De asemenea, traderii urmăresc semne de distrugere a cererii de la o posibilă recesiune în SUA în 2024 şi, de asemenea, iau în considerare un avertisment cu privire la o posibilă deflaţie din partea principalului retailer Walmart.

Dar traderii aşteaptă întâlnirea OPEC+.

sursa