Alunecările de teren persistă în R. Moldova, iar cel mai des noi putem observa acest fenomen pe traseele din țară.

Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, explică ce sunt alunecările de teren, cauze și consecințe.

„Este un fenomen natural care face parte din procesul geologic care poate dăuna cât infrastructurii, atât și oamenilor. 

La dezvoltarea lor duc trei factori, unul dintre care este structura geologică, anume intercalarea de roci permeabile și impermeabile. Un factor destul de important mai este înclinația terenului, dacă înclinația este mai sus de 4% asta deja prezintă un pericol. Dacă avem acești factori terenul este predispus alunecărilor de teren. În cazul în care se umezește terenul, acest factor poate duce la pierderea echilibrului stabilit. 

De asemenea cutremurele puternice pot provoca alunecări de teren”, a explicat expertul. 

Una dintre soluțiile de combatere a acestui fenomen nefast ar fi plantarea copacilor și evacuarea apelor, susține Igor Nicoară.

Expertul a spus că în R. Moldova persistă acest fenomen, mai exact „la Văleni anul trecut a avut loc o alunecare de teren care a afectat calea ferată Cahul-Giurgiulești”. De asemenea, alunecările pot fi observate și pe drumurile naționale, asta din motiv că în timpul efectuării lucrărilor de reabilitare nu se curăță canalele de drenare, nu este calculat corect sau se blochează canalul.

sursa