Poliția a destructurat două grupări internaţionale specializate în fabricarea și comercializarea produselor de tutungerie

Două grupări infracționale formate din ucraineni, polonezi, moldoveni, români și giorgieni, au fost destructurate de poliție. Timp de un an de zile, cât a durat documentarea grupărilor infracționale, membrii grupării au cauzat statului polonez un prejudiciu de 25 000 000 euro, comunică Democracy.MD.

Potrivit unui comunicat emis presei, în cadrul operațiunii internaționale „Dniestr”, opt persoane cu vârsta cuprinsă între 32 și 53 de ani, au fost reținute de forțele de ordine din Moldova, Ucraina și Polonia, fiind suspectate de fabricarea și comecializarea țigărilor.

În urma investigațiilor s-a stabilit că grupările infracționale a instalat mai multe fabrici clandestine pe teritoriul Rep. Ucrainei și Poloniei, specializate în producerea produselor de tutungerie. La fel, suspecții au racolat trei cetățeni din Republica Moldova, foști angajați ai „Tutun – CTC” din Moldova.

Totodată, s-a stabilit că membrii grupului infracțional au rolurile bine determinate în organizarea și monitorizarea procesului de instalare a utilajelor speciale, destinate prelucrării, fabricării, ambalării țigaretelor și produselor de tutungerie, cu comercializarea acestora pe piața tenebră de pe teritoriul Uniunii Europene. Alți membri aveau sarcina de a selecta și racola persoane care cunosc domeniul ingineriei și mecanicii la fabricile clandestine situate în Ucraina și Polonia, iar alții de a organiza și transporta ilegal muncitorii spre destinație.

Pentru dezmembrarea și anihilarea activității ilicite a grupărilor criminale a fost necesară implicarea serviciilor speciale a organelor de drept din Ucraina și Polonia.

Astfel, în luna august 2017, INI, PCCOCS și autoritățile de drept din Ucraina a fost identificată o fabrică tenebră de producere a țigaretelor, în regiunea Cernăuți, unde activau ilicit cetățeni ai R. Moldova. Aceștia, au fost racolați, transportați  pentru ca să muncească prin constrângere fizică de către membrii grupărilor criminale. Aici au fost depistate și ridicate mașini industriale pentru fabricarea țigaretelor, precum și echipamente auxiliare pentru prepararea materiilor prime, produse finite, 50 cutii cu țigări împachetate, materie primă în cantitate de 1500 kg de tutun netratate, totodată au fost reținuți doi cetățeni ai Ucrainei și un cetățean al Rep. Moldova, membri ai grupului criminal.

Ulterior, la 13 martie 2018, în urma perchezițiilor efectuate de către polițiștii din Moldova, Ucraina și Polonia la domiciliiile suspecților precum și în locurile unde erau amplasate fabricile tenebre de producere a țigaretelor au fost depistate  mașini industriale pentru fabricarea țigaretelor, precum și echipamente auxiliare pentru prepararea materiilor prime, produse finite, 97 milioane de țigarete, materie primă în cantitate de 2 tone. La fel, 20 grame metamfetamină, pastile extasy și trei pachete cu marijuana, 2 grenade F1, 3 revolvere calibru 22 mm, un pistol calibru 9 mm, 50 cartușe calibru 9 mm și 188 cartușe calibru 22 mm, 2 amortizatoare, două veste antiglonț și cuțite.

Persoanele implicate în comiterea infracțiunii, se află în arest preventiv pentru 90 de zile în Polonia.

Urmărirea penală pe aceste cazuri s-a efectuat în baza infracțiunilor: Producerea și comercializarea contrar legii a produselor accizabile ce prevede pedeapsa de la 6 până la 10 ani și fabricarea și posesia timbrilor de accizi riscă închisoare de la 3 la 8 ani.

Pentru favorizarea intrării a mai multor cetățeni moldoveni pe teritoriul  Poloniei, prin tranzitarea ilegală a teritoriului Ucrainei, al cărui stat nu sunt nici cetățeni nici rezidenți, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a fost pornită o cauză penală. Suspecții riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 7 ani.

La moment, se întreprind măsuri speciale de investigații și de urmărire penală în scopul dezmembrării definitive a grupului criminal organizat și acumularea probelor pertinente în privința complicilor.