Ce ar fi mai avantajos: să cumpere un butoi de apă – uneori de șapte ori mai scumpă decât cea de la robinet sau să ia cu împrumut câteva găleți de apă de la vecini? Aceasta a fost ani la rândul o adevărată dilemă pentru locuitorii satului Etulia din raionul Vulcănești. Lipsa apei curente și proasta calitate a apei din fântâni au fost principala bătaie de cap a comunității din Etulia, aflată în extremitatea sudică a Republicii Moldova. Deja de o lună, sătenii au apă la robinet, datorită asistenței acordate de Uniunea Europeană prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD).

Oamenii încă nu pot crede că au apă la robinet

Elvirei Caranfil, ajutor de bucătar la grădinița din sat, încă nu-i vine să creadă că are apă la robinet și uneori o mai apucă panica: „Dacă se oprește apa? Dacă va trebui să socotesc iarăși câte căldări cu apă să iau cu împrumut? Mai am încă datorii la apa împrumutată prin vecini…”

Elvira face și acum rezerve de apă, pentru a fi în siguranță. Prevăzătoare, în fiecare seară femeia are grijă să umple ochi cele patru vase din aluminiu din bucătărie: „Au 40 de litri fiecare. Las’ să fie pe a doua zi, pentru orice eventualitate”.

Elvira își amintește că în perioada verii era cel mai greu. Era nevoită zi de zi să care apă cu căldările sau cu o cratiță mare. Acum, însă, primul lucru pe care îl face când vine la serviciu este să verifice dacă este apă la robinet. Cu ochii la firul de apă care se scurge, femeia își face cruce, recunoscătoare: „Zici că suntem ca în rai. Apa vieții”, spune ea entuziasmată.

Chiar când venea apa la robinet pentru două-trei ore și curgea mai mult aer, iar prețul ajungea și la câteva sute de lei lunar, familia Elvirei prefera apa cu dopuri de aer decât cea cu nisip de la fântâna din mahala.

Mai în glumă, mai în serios, femeia spune că „numai de la apa din puț i se trage cariera de piatră de la rinichi și fiere”. Elvira Caranfil spune că accesul la apă sigură este o chestiune de sănătate publică.

O sursă sigură de apă înseamnă igienă și sănătate

Accesul la o sursă sigură de apă a devenit realitate pentru locuitorii satului Etulia, datorită asistenței Uniunii Europene oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

Aceasta a însemnat reabilitarea a trei fântâni arteziene, montarea a două turnuri de apă, construcția apeductului și rețelei de canalizare. Bugetul total al acestui proiect a constituit 151 mii 208 euro, dintre care 55 mii de euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei constituie contribuția autorităților publice locale și regionale.

Deocamdată, doar grădinița este conectată la stația de epurare a apelor reziduale. Deja s-au obținut primele economii, de 6000 lei lunar, sumă care era anterior necesară numai pentru evacuarea apei reziduale, cu ajutorul unei mașini specializate.

Impactul proiectului nu se rezumă doar la bani: „Igiena și sănătatea copiilor sunt prioritare. În sfârșit, copiii utilizează closetele și chiuvetele, care până de curând erau doar niște piese de decor. Cel mai complicat și antiigienic era în perioada rece a anului. Când era frig, copiii nu mai mergeau la toaletele din curte și făceau coadă la cele improvizate din căldări”, își amintește Svetlana Zabun, directoarea grădiniței.

Apă sigură – atât un lux, cât și o necesitate de bază

Svetlana Zabun este încă sub impresia succesului. După eșecurile anterioare de mobilizare a resurselor financiare, nu și-a pus mari speranțe în programul SARD. Însă, de această dată, pesimismul ei a dat greș. Comunitatea a fost ghidată pentru a depune dosarul de participare la competiție, apoi s-a obținut angajamentul co-finanțării din partea autorităților locale și regionale … și așa au reușit.

Primarul Grigorii Cula admite că „fără ajutorul european, niciodată administrația locală nu și-ar fi permis luxul de a asigura apă la robinet pentru populație”. În plus, pentru că echipamentele procurate sunt moderne și econome, vor cheltui mai puțin pentru întreținerea lor. Banii economisiți vor fi direcționați la soluționarea altor probleme din comunitate.

Datorită asistenței oferite de UE prin intermediul programului SARD, 10 comunități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au obținut acces la surse sigure de apă.