Procurorii Anticorupție (PA) și cei de la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului de Interne au descins în această dimineață cu percheziții la domiciliul fostului viceministru de Interne, Ion Țurcan. Acesta ar fi vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. 

Informația a fost confirmată la telefon, pentru tv8.md, de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, care a precizat că va reveni ulterior cu detalii.

Acțiunile de urmărire penală au loc după ce la mijlocul lunii octombrie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență de 390 de mii de lei dintre averea dobândită și venituri.

Controlul pe avere pe numele subiectului a fost inițiat în aprilie 2021, după ce ANI s-a autosesizat în urma unui material scris de jurnaliștii de la Ziarul de gardă despre „casa de milioane a viceministrului MAI scoasă în vânzare”. Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv funcției de viceministru al MAI și cea de președinte de raion.РЕКЛАМА

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit pentru anul 2019 că fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia.

Referitor la „casa de milioane” prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de ASP, subiectul a înstrăinat bunul imobil contra sumei de 2 milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către subiect contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

Subiectul a beneficiat de dreptul de a-și expune în cadrul controlului un punct de vedere vizavi de suma investițiilor în construcția casei și a diferenței substanțiale depistate. Acesta a menționat că în perioada 2005-2021 a efectuat mai  multe lucrări la casă din forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. Iar, referitor la diferența dintre avere și venituri, subiectul nu a putut justifica cu acte proveniența acesteia. Astfel, pentru deținerea nejustificative a sumei de 390 de mii lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.