Șefa Spitalului de Psihiatrie din Bălți este cercetată penal pentru abuz de serviciu de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, după ce și-ar fi obligat subalternii să-i dea lunar o parte din salariu. Potrivit informațiilor preliminare, aceasta percepea de la medici și personalul auxiliar taxe de protecție pentru a nu le crea probleme.

CNA menționează că, potrivit declarațiilor unor angajați ai Spitalului, șefa instituției le-ar fi acordat lunar unele suplimente la salariu, după care i-ar fi condiționat să-i restituie aceste adaosuri pentru a nu le face probleme legate de activitatea profesională. Martorii au spus că sumele acumulate lunar de șefă variau între trei și zece mii de lei, iar până în prezent au fost calculate prejudicii, aduse angajaților, de peste 100 de mii de lei.

Ofițerii CNA au inițiat o urmărire penală pentru abuz de serviciu și au operat, în aceste zile, percheziții la biroul de serviciu al bănuitei. De asemenea, au fost audiate mai multe persoane din cadrul instituției care, la această etapă, recunosc faptele medicului-șef și cooperează cu anchetatorii.

În prezent, femeia este cercetată în stare de libertate, urmând ca procurorii să decidă asupra suspendării din funcție a acesteia.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă închisoare de până la șase ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.