Bărbatul, omorât ieri în capitală, a ajuns în Republica Moldova în anul 2022, prin segmentul transnistrean. În acea perioadă, aceasta nu era anunțat în căutare. Informațiile au fost oferite astăzi pentru presă de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.
Șeful IGP a subliniat că, în prezent, oamenii legii investighează mai multe persoane prin prisma complicității la omorul săvârșit. Totodată, acesta a anunțat că ieri organele de drept au audiat familia victimei.
„La această etapă, există mai multe persoane care se află în vizorul poliției. Totodată, sunt persoane evaluate prin prisma complicității la infracțiune. Este prematur să dăm anumite verdicte. La anumite etape nu este bine să prezentăm informații pentru că se perturbă situația. Avem un volum foarte mare de lucru – materiale acumulate, înregistrări și probe, la care lucrează o echipă foarte mare. Pe lângă faptul de a prinde un criminal este nevoie de acumularea probelor”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
Conducerea IGP a remarcat că după ce a fugit din instituția de detenție din Turcia, victima, o perioadă de timp, a fost refugiat în Ucraina. „La începerea războiului în Ucraina acesta a venit în țara noastră prin segmentul transnistrean. În acea perioadă, bărbatul nu era anunțat în căutare. A doua zi după intrarea în R. Moldova, persoana a fost reținută, iar ulterior a venit solicitarea de a fi extrădată în Turcia. Bărbatul împușcat nu are tangențe cu dosarul INTERPOL. Pe teritoriul Republicii Moldova acesta nu a comis nicio infracțiune. Bărbatul era precar în acțiunile sale și avea căi scurte de deplasare. Familia acestuia la fel se află în țara noastră. Aceasta a fost audiată”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.
„Acesta nu este unicul caz, începând cu anul 2020, au existat și alte persoane care au încercat să se refugieze pe teritoriul țării noastre – apatrizi, cetățeni străini căutați internațional. De aceea, este necesar ca, împreună cu Inspectoratul General de Migrațiune, să fie găsită o alternativă astfel încât termenul de examinare a solicitării de azil să fie încadrat în limite exact. Dacă vorbim de persoane deosebit de periculoase o astfel de cerere în instanța de judecată să fie examinată într-un termen restrâns de până la 30 de zile, iar termenii generali ai acțiunii de extrădare și solicitărilor de azil să fie de 6 luni, termeni care ne permit să ținem în arest o persoană”, a adăugat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful IGP a remarcat că omorul ar reprezenta o răfuială între grupări criminale din afara Republicii Moldova. „Este vorba de autorități criminale din Marea Britanie și Turcia. A existat o pregătire prealabilă a acțiunii, repere de lucru și de deplasare. După ce victima s-a așezat la masă, la un timp foarte scurt s-a apropiat persoana și a tras”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.
În amiaza zilei de ieri, în proximitatea unei terase din sectorul Râșcani a capitalei, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o trotinetă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul unui bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat. Oamenii legii au anunțat că victima făcea parte dintr-o grupare criminală.
Pe acest caz, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime.
În prezent, se întreprind măsuri pentru identificarea şi reținerea făptuitorului.