Premierul italian, Giorgia Meloni, a avertizat miercuri cu privire la posibilitatea spargerii tratatului Schengen, care asigură libera circulație a cetățenilor europeni. Meloni a subliniat necesitatea apărării frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a evita acest scenariu. Într-un discurs adresat Senatului, ea a explicat decizia Italiei de a suspenda aplicarea prevederilor Schengen și de a reintroduce controale la frontiera cu Slovenia, invocând riscul ca teroriștii să utilizeze ruta migratorie din Balcani.

Meloni a declarat că există un “risc clar” ca Schengen să se dezintegre și că singura modalitate de a preveni acest lucru este să se lucreze la protejarea frontierelor externe ale UE. Ea a subliniat că perspectivele asupra migrației s-au schimbat în cadrul recentelor consilii europene și că există acum recunoașterea necesității apărării frontierelor externe ale Uniunii.

Premierul italian a afirmat că este timpul să renunțăm la “ușile deschise” și redistribuirea și să ne concentrăm asupra protejării frontierelor externe, luptei împotriva traficului de persoane, încheierii de acorduri cu țări terțe și stabilirii unor cote de imigranți legale compatibile cu nevoile economice.

Italia a suspendat aplicarea Schengen și a reintrodus controale la frontiera cu Slovenia în contextul conflictului dintre Hamas și Israel și a recentelor atacuri teroriste din Franța și Belgia. Meloni a subliniat importanța ridicării nivelului de securitate în fața așa-numiților “lupi singuratici” și a argumentat că ar putea exista o legătură între terorism și imigrația ilegală.

Cu privire la aceste măsuri, ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, nu a exclus posibilitatea ca controalele la frontiera cu Slovenia să continue pe durata întregii ierni. În discursul său, Meloni a evidențiat riscurile legate de radicalizarea imigranților aflați în situație neregulamentară și a subliniat că Italia susține măsurile propuse de șefa executivului european, Ursula von der Leyen, pentru consolidarea cadrului juridic și politicilor europene de combatere a traficului de persoane.