Directorul unei școli auxiliare pentru copii cu dizabilități a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce pe parcursul unei perioade îndelungate, aflându-se sub influența alcoolului, abuza fizic elevii din instituție. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel Bălți după ce prima instanță îl achitase.

Potrivit Procuraturii Generale, în anul 2014, inculpatul i-a aplicat repetate lovituri unui minor în vârstă de 17 ani, cu scopul de a-i provoca dureri și suferințe fizice. Deseori, pentru a-i înjosi demnitatea îl punea să execute sarcini degradante. O altă minoră, în vârstă de 17 ani, a fost agresată fizic, iar pentru a-i înjosi demnitatea copilei, care suferea de viroză, a forţat-o să mănânce zece cepe. 

De asemenea, la începutul lunii ianuarie 2015, directorul școlii aflându-se sub influența alcoolului, cu scopul de a-i cauza dureri şi suferinţe fizice unui alt minor, l-a lovit de câteva ori cu palma peste faţă, apoi l-a îmbrâncit.

Astfel, directorul instituției a fost găsit vinovat de „cauzarea intenţionată a unei dureri sau suferinţe fizice ori psihice, cu scopul de a pedepsi sau intimida victimele, de către o persoană publică, săvârşită cu bună ştiinţă asupra a mai mulţi minori, profitând de starea de neputinţă cunoscută şi evidentă a acestora, care se datorează handicapului psihic”. 

Prin sentința Judecătoriei Edineț, sediul Ocnița din 01 martie 2022, inculpatul a fost achitat, pe motivul că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Urmare a apelului depus de procurorii din cadrul Procuraturii raionului Ocnița, inculpatul a fost recunoscut vinovat, fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 8 ani, cu executarea acesteia în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a se ocupa de activitatea didactică pe un termen de 10 ani. 

S-a dispus luarea imediată a inculpatului sub arest din sala de ședință. 

sursa