Capitala Republicii Moldova înregistrează o creștere continuă a infectărilor cu COVID-19. Autoritățile municipale precizează că pe parcursul săptămânii trecute, în capitală au fost înregistrate 639 de cazuri de coronavirus, cu peste 40% mai mult decât în săptămâna precedentă.

Reprezentanții Direcției municipale sănătate și asistență socială precizează că, potrivit informațiilor de la sfârșitul săptămânii trecute, 87 de persoane erau internate în spital, șapte fiind în stare gravă.

„Numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă creștere. Față de indicatorii raportați săptămâna trecută, acesta a crescut cu 41%. Au fost înregistrate 639 de cazuri de infecției cu COVID-19. Total pacienți confirmați cu COVID-19, internați în spitalele municipale destinate, au fost 87 de persoane: șapte în stare gravă și 80 în stare medie”, a precizat șefa adjunctă a Direcției municipale sănătate și asistență socială, Marina Buga.

Situația COVID-19 în Republica Moldova nu poate fi catalogată „drept stare de urgență și nici critică”, a mai precizat Marina Buga, cu referire la datele Ministerului Sănătății. 

De asemenea, aceasta a recomandat cetățenilor să respecte măsurile de protecție pentru a preveni infecției cu coronavirus.

Potrivit datelor oferite de autoritățile municipale de profil, în săptămâna precedentă, perioada 12-18 august, în Capitală au fost înregistrate 453 de cazuri de COVID-19.

Anterior, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, atât la nivel internațional cât și pe teritoriul țării, Institutul de Medicină Urgentă a îndemnat cetățenii să poarte masca de protecție în locurile publice.

Potrivit specialiștilor în sănătate, vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri de protecție pentru a asigura sănătatea și siguranța publică:

  • Păstrarea distanței sociale: Menținerea unei distanțe sigure față de alte persoane pentru a reduce riscul de transmitere a virusului;
  • Evitarea locurilor aglomerate: Limitarea participării la evenimente sau vizitării spațiilor cu mulți oameni pentru a minimiza expunerea;
  • Igiena mâinilor: Spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea soluțiilor dezinfectante;
  • Igiena respiratorie: Acoperirea gurii și nasului cu cotul sau cu un șervețel în timpul tusei sau strănutului, urmată de eliminarea imediată a șervețelului și igienizarea mâinilor;
  • Respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă: Aerisirea regulată a spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale;
  • Vaccinarea: Încurajăm cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19, inclusiv să primească dozele de rapel recomandate, pentru a obține o protecție maximă împotriva formelor severe ale bolii;
  • Monitorizarea stării de sănătate: Fiecare cetățean ar trebui să fie atent la simptomele noi și să consulte un medic în cazul apariției acestora, chiar dacă sunt ușoare;
  • Călătoriile: Recomandăm evitarea călătoriilor internaționale sau în zone cu rate ridicate de infectare, dacă acestea nu sunt absolut necesare.

sursa