Săpături arheologice pe malul drept al Nistrului, la Vadul lui Vodă, unde arheologii au găsit un ac de păr, iar piesa de podoabă are circa 6.500 ani și a fost lucrată din os.

Specialiștii urmează să determine ce fel de os a fost folosit la crearea piesei, iar potrivit reprezentanților Agenției Naționale Arheologice, s-a păstrat întreg și ornamental.

Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, acul de păr urmează a fi cercetat în laborator și cel mai probabil va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Agenţia Naţională Arheologică a anunțat pe 1 noiembrie despre demararea cercetărilor arheologice la Vadul lui Vodă. Săpăturile sunt efectuate în așezarea Cucuteni-Tripolie.

Pe 3 noiembrie, responsabilii de la Agenției au raportat că în așezare au fost găsite două piese de lut ars – „o statuetă zoomorfă reprezentând un animal de apă și un văscior miniatural”. Pe 4 noiembrie a fost găsită o piesă de aramă, dar și o instalație de foc. Pe 5 noiembrie au fost descoperite resturile unei locuințe de suprafață.

Directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic a declarat că sunt efectuate săpături arheologice de salvare într-un sit arheologic, care datează din mileniul al V-lea î.Hr.

„Este o așezare care se află chiar pe malul Nistrului de la Vadul lui Vodă”, a precizat Vornic, adăugând că este o așezare care va fi afectată de lucrări de construcții. Astfel, arheologii efectuează cercetări de prevenție și salvare a obiectelor.

Potrivit directorului Agenției, acul de păr găsit la Vadul lui Vodă este o piesă rară.

„Astăzi o primă descoperire interesantă, o piesă rară, chiar dacă nu de unicat, pentru noi… e acest ac de os. S-a păstrat întreg și ornamentat. Am presupus că ar fi un ac de păr, de prins părul, o piesă de podoabă. Însă urmează încă să mai stabilim”, a menționat Vornic.

„E o muncă de teren deloc ușoară în aceste condiții inclusiv meteorologice. Întreg acest material arheologic trebuie întâi prelucrat, în primul rând spălat, apoi marcat, apoi restaurat. E o întreagă muncă care are mai multe etape. Acum e perioada cercetării de teren și apoi urmează – de laborator. Urmează să determine specialiștii ce fel de os este. E clar os din animal, dar să vedem ce fel de animal este”, a mai spus el.

Potrivit lui Vornic, cel mai probabil, acul de păr va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

„Pentru că nu avem la Vadul lui Vodă un muzeu… Deși, se merită desigur”, a conchis reprezentantul Agenției Naționale Arheologice.

sursa