Henley & Partners invită toate părțile interesate, atât din Republica Moldova, cât și cele internaționale, să se angajeze în dezbateri pozitive și obiective cu privire la Programul de Cetățenie prin Investiție din Republica Moldova (MCBI).

Potrivit experților internaționali, implicați în analiza proiectului, viziunea asupra programului nu este una obiectivă, ci mai mult politizată: „Au fost sesizate încercări vădite de inhibare și chiar distrugere a Programului de Cetățenie prin Investiții, din partea mai multor organizații și instituții internaționale influente, bazate pe pretexte și pretenții nefondate.

Îngrijorător este că cei care încearcă să critice MCBI nu au încercat să se angajeze în vreun fel, în dialoguri obiective, nici cu reprezentanții programului de Cetățenie prin Investiții și nici cu compania de consultanță primară a proiectului, Henley&Partners.

“Compania Henley & Partners este o profund îngrijorată de situația creată”, a declarat recent ombudsmanul maltez, întrucât niciuna dintre instituțiile care au criticat programul international, „Citizenship By Investment”, nu s-a deranjat vreodată să solicite o întâlnire cu Henley & Partners, cu Asociația Comercială Independentă, sau cu Consiliul de Investiții Pentru Migrație și cu alte organizații cu experți independenți, diligenți și foarte prudenți în acțiunilepe care le întreprind, cum ar fi BDO, Exiger, sau Refenitiv.

MCBI (Moldova Citizenship by Investment) a adoptat un proces riguros cu patru nivele de investigare a diligenței și integrității deponenților, în scopul gestionării potențialilor factori de risc. Acest proces este reglementat exclusiv de către MCBI și presupune implicarea tuturor departamentelor guvernamentale din Moldova, a organizațiilor internaționale de aplicare a legii, precum și a specialiștilor independenți.

Procesul de investigare a integrității se desfășoară, în totalitate, înainte de etapa de acordare a cetățeniilor și este cu mult mai riguros decât cel de naționalizare standard, sau chiar decât procesul de acordare a vizei Schengen, în UE.

Juerg Steffen, CEO al Henley & Partners, a comentat: „Vrem să colaborăm cu toate părțile interesate, astfel încât să putem ajuta MCBI să identifice, în mod obiectiv, potențialele riscuri, să le diminueze, sau să le optimizeze, în Republica Moldova. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă criticii proiectului sunt pregătiți să privească dincolo de agendele politice de partid și să evite abordarea în care zvonurile sunt confundate cu faptele, excepțiile minore sunt prezentate ca fiind standard, iar rapoartele, ce demonstrează o lipsă profundă de cunoaștere a practicii din industrie, să fie create cu prejudecăți inerente, ce confirm la rândul lor, poziții politice pre-existente.

MCBI ar putea fi un catalizator al unei creșteri economice masive, cu peste 10.000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova și cu investiții străine directe a 400 de milioane de euro – cea mai mare sumă de investiții străine directe din istoria Moldovei. Aceste investiții în economia țării ar putea crea o nouă infrastructură industrială, prin revitalizare fundamentală, creând noi oportunități pentru toți cetățenii moldoveni. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă toate părțile pot privi dincolo de interesul strict personal și sunt de acord să se angajeze, în mod obiectiv, în soluționarea acestei probleme vitale de investiții, prin comunicare și inițiativă.”

A mai rămas doar o lună până la expirarea termenului moratoriului asupra programului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții. În acest timp, autoritățile din țară trebuie să efectueaze o evaluare riguroasă a tuturor proceselor pe care le presupune programul și să dea un aviz cu privire la eventuale îmbunătățiri asupra proiectului, pentru a fi adaptat în conformitate cu specificul pieței din Republica Moldova. Moratoriul a fost, anterior, prelungit de autorități, pentru a spori premizele de protejare a integrității și securității statului. Iar, în acest sens, oficialii statului ar trebui să comunice cu toate părțile relevante, între care compania Henley & Partners și Consiliul de Migrație pentru Investiții.

Până la stabilirea moratoriului, cinci cereri au fost înregistrate și procesate cu succes, în valoare totală de 545 mii de euro. În același timp, alte 34 de cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții, au fost depuse până la data intrării în vigoare a moratoriului și urmează a fi procesate. Aceste dosare ar putea atrage 4,6 milioane de euro, în economia Republicii Moldova.