Jurnaliștii Viorica Tataru și Andrei Captarenco lansează un nou proiect documentar numit „Drumul Războiului”, în care au fost integrate povești de viață incredibile, fotografii și imagini video care-ți taie respirația. Aceștia au fost prinși în epicentrul teatrului de război chiar din prima zi, 24 februarie 2022, iar de atunci au cules sute de istorii ale cetățenilor ucraineni, moldoveni, precum și ale militarilor, pe care vor să le facă auzite.

„Toți se așteptau că orașul Kiev va cădea în trei zile și iată armata rusă venea spre Kiev, Viorica venea din altă direcție tot spre Kiev, eu eram în Mariupol și așa cumva a început acest drum al războiului. Noi povesteam ceea ce vedem în jurul nostru și ne-am dat seama că este foarte important să transmitem imagini, informații din locurile în care ne aflam”, a declarat jurnalistul Andrei Captarenco.

Prin zeci de reportaje video, sute de fotografii și un film documentar, jurnaliștii descriu dintr-o perspectivă unică și autentică istoriile celor care sunt nevoiți să treacă prin ororile unui război absurd și nedrept, dar care sunt plini de speranță și încearcă să-și refacă viața printre ruine.

„Iată unde am ajuns. Niciodată nu am crezut că voi trăi așa ceva. Am 80 de ani, m-am născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu am crezut că voi fi nevoită vreodată să ma ascund de bombardamente, este înspăimântător”, a relatat Ala Ivanova, eroina unui reportaj din cadrul proiectului.

Potrivit autorilor proiectului, „Drumul Războiului” este mai mult decât o cronică a tragediei din Ucraina – este cea mai elocventă dovadă că, în ciuda tuturor greutăților, speranța și solidaritatea pot triumfa. Toate materialele adunate vor fi prezentate publicului în luna iunie, în cadrul unei expoziții multimedia, care va cuprinde: proiecție de film, expoziție de fotografii și instalații cu elemente audio-vizuale și lumini care vor crea o ambianță specifică proiectului. Detalii despre eveniment vor fi anunțate pe pagina oficială a proiectului.

„Scopul nostru era să înțelegem ce simt acei oameni prinși în război, pentru că informații oficiale erau tare multe, pornise paralel un război informațional și asta era grav. Ne-am dat seama că noi acum avem o responsabilitate și trebuie să fim acolo și să întrebăm și să aflăm ce se întâmplă cu adevărat. De aceea nu am putut să ne întoarcem acasă și am zis că vom continua să parcurgem acest drum și îl parcurgem în continuare, pentru că războiul încă nu s-a încheiat”, menționează jurnalista Viorica Tataru.

Acesta nu este primul proiect al jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco. În anul 2020, ei au lansat ciclul de filme documentare „Dincolo de Nistru”, despre oamenii din regiunea transnistreană, care de peste 30 de ani trăiesc într-un spațiu izolat de un conflict înghețat. Pentru acest proiect, Viorica Tataru și Andrei Captarenco au fost numiți Jurnaliștii anului 2021, fiind nominalizați la prestigiosul premiu Adami Media Prize.