Vești bune pentru producătorii moldoveni: Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit actualizarea Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare, parte a Acordului de Asociere. Noul cadru va permite acces extins pentru produsele agricole moldovenești pe piața UE, cu beneficii comerciale sporite și condiții mai clare de export. În paralel, R. Moldova va acorda concesii pentru anumite produse europene, transmite de la Bruxelles corespondenta noastră, Luminița Toma.

Prim-ministrul Dorin Recean a salutat acordul anunțat de Comisia Europeană privind revizuirea Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare, calificându-l drept „o veste excelentă pentru fermierii, producătorii și exportatorii din Republica Moldova”. Potrivit acestuia, extinderea accesului produselor moldovenești pe piața comunitară este un pas concret în direcția integrării europene și a unei economii mai stabile. „Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert”, a scris Recean pe o rețea socială.

Potrivit Comisiei Europene, actualizarea vizează aprofundarea relației comerciale pe termen lung, menținând un echilibru între interesele economice ale UE și obiectivele de integrare ale Moldovei. Documentul reflectă structura altor acorduri comerciale încheiate cu state candidate sau partenere.

Acces extins pe piața europeană pentru produsele moldovenești

Una dintre cele mai importante modificări este liberalizarea suplimentară a comerțului cu produse agricole moldovenești care nu beneficiau anterior de acces complet pe piața UE:

  • Pentru prune, struguri de masă, mere și cireșe, cotele tarifare vor fi majorate pentru a reflecta volumele comerciale recente și integrarea tot mai profundă a Moldovei în economia europeană. Noile cote vor asigura menținerea nivelurilor atinse în baza măsurilor comerciale autonome (ATM).
  • Pentru suc de struguri, roșii și usturoi, vor fi eliminate taxele vamale, cu o singură excepție: se menține o taxă specifică aplicată roșiilor.

În paralel, R. Moldova va deschide mai mult propria piață pentru produsele agricole din UE. Vor fi majorate cotele pentru carnea de porc și pasăre, iar pentru carne congelată dezosată, lapte și unt vor fi introduse cote tarifare noi.

Accesul extins pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată la standardele europene, în special în domeniul siguranței alimentare și al utilizării pesticidelor. Aceste cerințe sunt în concordanță cu procesul de aderare la UE și cu adoptarea acquis-ului comunitar.

Comisarul european pentru Comerț și Securitate Economică, Maroš Šefčovič, a declarat că acordul este* „echitabil și echilibrat”,* oferind „stabilitate și previzibilitate în vremuri incerte”.

La rândul său, comisarul pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen, a subliniat că „sprijinim calea europeană a Moldovei printr-o cooperare economică puternică”, iar noul cadru „deschide oportunități reale pentru exportatorii moldoveni și oferă protecție fermierilor europeni”.

Mecanisme de protecție și revizuire

Acordul include un mecanism de salvgardare, care poate fi activat dacă importurile afectează negativ economia uneia dintre părți. În cazul Uniunii, acest mecanism se poate aplica și la nivelul fiecărui stat membru.

O revizuire generală a acordului este programată pentru anul 2027, când vor fi analizate:

  • Progresele R. Moldova în procesul de aderare;
  • Gradul de integrare economică;
  • Nivelul de utilizare a cotelor;
  • Evoluția capacităților de producție și import.

Următorii pași

Statele membre ale UE și Parlamentul European vor primi în zilele următoare detaliile tehnice ale acordului. După revizuirea juridică finală, procedurile legale de aprobare vor fi lansate atât de Uniunea Europeană, cât și de Republica Moldova. Comisia Europeană va propune Consiliului adoptarea oficială, urmând ca documentul să fie validat și de Comitetul de Asociere UE–Moldova.

Măsurile comerciale autonome (ATM), adoptate de UE în 2022 în sprijinul economiei Moldovei afectate de războiul din Ucraina, expiră astăzi, 24 iulie 2025. Până la intrarea în vigoare a noului cadru, schimburile comerciale vor continua conform actualului regim ZLSAC.

ZLSAC, parte a Acordului de Asociere semnat în 2014 și intrat în vigoare complet în 2016, a oferit Moldovei acces preferențial pe piața UE și a redus barierele pentru exporturile europene. În urma introducerii ATM-urilor, exporturile moldovenești către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,2 miliarde în 2024.

Prin noul acord, Comisia Europeană vizează o tranziție fără întreruperi către un regim comercial sustenabil, pe deplin integrat în actualizarea ZLSAC.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI