Forțele Armate ale Republicii Moldova vor primi un ajutor în valoare de 41 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Uniunii Europene, scrie caleaeuropeana.ro. Se va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență, în cadrul Instrumentului european pentru pace, în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Măsura adoptată are o valoare de 41 de milioane de euro pe o perioadă de 40 de luni. Se va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Măsura are ca scop să permită forțelor armate ale Republicii Moldova să își sporească eficacitatea operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență. De asemenea, aceasta vizează consolidarea capacităților Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune.

Se menționează că măsura a fost solicitată de Republica Moldova la 5 februarie 2023 și va completa alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021, mai arată sursa citată. „UE se angajează să ofere tot sprijinul relevant pentru Republica Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis Consiliul UE.

sursa