Preoții din Moldova, care au participat la așa-numitele pelerinaje în Federația Rusă, au fost implicați activ în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din această toamnă. Aceștia ar fi colectat semnături în favoarea unui candidat și ar fi distribuit informații false.
Declarațiile au fost făcute de Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, în cadrul unor audieri parlamentare.
„Clericii bisericești au fost duși la Moscova, unde au participat la așa-numitele pelerinaje. Aceștia au fost implicați în colectarea de semnături, în campania electorală, în special în contextul referendumului, și în distribuirea de falsuri”, a spus Musteața.
În cadrul audierilor parlamentare privind neregulile semnalate în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din această toamnă, Musteața a vorbit și despre eventuale sancțiuni.
„Fiecare dintre clerici este cetățean al Republicii Moldova cu acte în regulă și, respectiv, poartă răspundere la fel ca orice alt cetățean al Republicii Moldova” a precizat șeful SIS.
Amintim că, în perioada august-septembrie, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au zburat în Rusia, pentru a participa la pelerinaje finanțate din surse dubioase. O investigație a portalului Deschide.md a scos la iveală că aceste călătorii sunt finanțate de Ilan Șor, cu scopul de a-i instructa pe preoți privind implicarea în campania pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. La Moscova, preoții ar fi primit carduri „MIR” și promisiuni că li se va transfera câte o mie de euro pe lună. Inițial, atât preoții care au mers în pelerinaj, cât și reprezentanții Mitropoliei Moldovei declarau că nu știu cine organizează și finanțează pelerinajele dubioase. Abia la trei săptămâni de la declanșarea scandalului, Mitropolia Moldovei a anunțat că aceste pelerinaje sunt organizate și finanțate de Patriarhia rusă.