Şefa diplomaţiei nord-coreene Choe Son Hui a sosit duminică la Moscova, unde se va întâlni săptămâna aceasta cu omologul ei rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, informează Reuters, remarcând strângerea relaţiilor economice, politice şi militare dintre Coreea de Nord şi Rusia.
Choe a fost întâmpinată de oficiali din ministerul de externe rus şi de la ambasada nord-coreeană, a transmis luni KCNA, agenţia oficială de presă de la Phenian, preluată de Reuters, citată de Agerpres.
Vizita este programată până miercuri, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova.
Contextul relaţiilor bilaterale este marcat de izolarea Rusiei pe plan internaţional din cauza războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Din punctul de vedere al Coreei de Nord, legăturile cu Moscova nu au fost întotdeauna la fel de strânse ca la apogeul Uniunii Sovietice, dar acum Phenianul profită de nevoia Rusiei de a găsi aliaţi, apreciază Reuters.
Nord-coreenii au testat duminică o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid, cu rază de acţiune intermediară, a transmis KCNA. Lansarea a fost deja condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia. Washingtonul acuză Moscova că a folosit împotriva Ucrainei rachete balistice şi alte arme nord-coreene, reaminteşte agenţia citată. Nici ruşii, nici nord-coreenii nu au comentat această acuzaţie.
Rusia şi Coreea de Nord au dezminţit existenţa oricăror contracte privind armamentul, însă s-au angajat să îşi aprofundeze cooperarea pe mai multe planuri. De anul trecut, au avut loc mai multe întâlniri bilaterale la nivel înalt, inclusiv un summit în Rusia între preşedintele rus Vladimir Putin şi conducătorul nord-coreean Kim Jong Un.
Artiom Lukin, de la Universitatea Federală din Extremul Orient al Rusiei, a declarat pentru Reuters că, „având în vedere că relaţiile ruso-nord-coreene evoluează spre un aspect multilateral, Lavrov şi Choe ar putea discuta toate tipurile de probleme. Dacă ea se va întâlni cu preşedintele rus, ar putea fi o nouă indicaţie că Putin va face anul acesta o vizită la Phenian”.
Lukin a apreciat că, având în vedere numărul mare de lansări de rachete nord-coreene, testul de duminică nu are probabil legătură cu vizita începută de Choe.
Reuters remarcă, în contextul strângerii relaţiilor bilaterale, vizita din iulie anul trecut a ministrului rus al apărării Serghei Şoigu la Phenian, unde i-a fost prezentată şi o expoziţie de armament, inclusiv de rachete balistice interzise Coreei de Nord conform rezoluţiilor ONU. A urmat vizita lui Kim în Rusia, prima sa călătorie peste hotare de la începutul pandemiei de coronavirus.
„În esenţă, Coreea de Nord se simte tot mai nesigură şi vulnerabilă faţă de Coreea de Sud. Rusia este în prezent singura putere care poate contribui la întărirea securităţii militare şi strategice a Phenianului”, a spus Lukin.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că vizita va include negocieri – despre care nu a dat detalii – şi a anticipat că evenimentul va declanşa speculaţii în Occident. „Occidentalii vin continuu cu povestea că Rusia se comportă din nou diferit, că nu are dreptul de a discuta cu Coreea de Nord”, a afirmat ea duminică la televiziunea Rossia-1. „Avem dreptul să facem orice considerăm necesar, având în vedere faptul că ne declarăm permanent respectul faţă de legislaţia internaţională”, a insistat ea.
În octombrie anul trecut, Choe susţinuse că criticile americanilor şi ale aliaţilor acestora faţă de presupusele livrări de armament nord-coreean către Rusia sunt politizate şi distorsionate. Ea a afirmat atunci că relaţiile între Phenian şi Moscova vor ajunge într-o „fază nouă, mai avansată”.
„Rusia a fost dispusă mai făţiş să ignore sancţiunile împotriva Phenianului şi pare tot mai puţin interesată în eforturile multilaterale de a pune capăt provocărilor nord-coreene, în special deoarece Kremlinul nu consideră Coreea de Nord o ameninţare directă la adresa Rusiei”, a explicat Anthony Rinna, expert în relaţiile ruso-coreene al site-ului de internet Sino-NK, specializat în analiza regiunii.