Zece candidați la funcția de judecător nu au prezentat dovada faptului că au activat în domeniul dreptului în ultimii cinci ani. În context, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) invită persoanele menționate să prezinte informațiile necesare în cel mai scurt timp.

Este vorba de Olga Ursu, Sergiu Bucicov, Ludmila Nichitin-Gavriliță, Sergiu Groza, Roman Zagadailov, Denis Pșenița, Natalia Ciumac, Alexandru Bugai, Dan Păpușoi și Igor Lazăr, transmite Realitatea.md.

„Plenul CSM a hotărât să someze candidații menționați oferindu-le un termen suplimentar de 14 zile, pentru prezentarea informației privind activitatea lor în domeniul dreptului în ultimii 5 ani, iar în cazul în care aceștia nu vor prezenta informația solicitată în termenul stabilit, Consiliul Superior al Magistraturii va remite lista candidaților respectivi la Institutul Național al Justiției, în vederea susținerii repetate a examenului”, informează CSM.

Potrivit unui comunicat emis de CSM, măsura are loc după ce la 9 iunie 2023, Parlamentul a adoptat Legea privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor nr.147, intrată în vigoare la 21 iunie 2023.

„În vederea executării prevederilor legale, Plenul CSM la 27 iulie 2023, prin Hotărârea nr. 326/18 a dispus remiterea listei candidaților la funcția de judecător care sunt incluși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești, pentru susținerea repetată a examenului în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției, în legătură cu faptul că nu corespund condițiilor legale.

S-a constat că, din cei 103 candidați incluși în Registru, 10 candidați nu au prezentat dovada faptului că a activat în domeniul dreptului în ultimii 5 ani”, conchide CSM.