Primăria Chișinăului a anunțat planuri pentru crearea benzilor de circulație dedicate transportului public de pasageri în capitală. Subiectul a fost discutat cu șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, în cadrul emisiunii „Chișinău LIVE”, unde s-a pus accent pe interconectarea sectoarelor și diminuarea timpului de deplasare și așteptare a pietonilor în stațiile de transport public.

„Obiectivul acestor benzi este clar și vital pentru mobilitatea urbană eficientă. Vrem să îmbunătățim experiența pietonilor și să eficientizăm transportul public în capitală,” a declarat Mihalache.

În prezent, lucrările de marcare a benzilor dedicate sunt în curs pe strada Alecu Russo. Următoarele etape includ implementarea pe bulevardul Mircea cel Bătrân, inclusiv conexiunea cu bd. Renașterii Naționale și zona către bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, vor fi marcate benzi dedicate în cartierul Telecentru și sectorul Buiucani, odată cu definitivarea schiței de Proiect pentru organizarea circulației rutiere.

Aceste schimbări fac parte dintr-o inițiativă mai amplă a Primăriei de a îmbunătăți mobilitatea urbană și a face transportul public mai atractiv pentru locuitorii și vizitatorii orașului. Prin dedicarea benzilor exclusiv transportului public, se așteaptă o circulație mai fluidă și o scădere semnificativă a timpului de așteptare în stațiile de transport.

În contextul în care traficul din Chișinău continuă să crească, aceste măsuri sunt văzute ca o soluție vitală pentru gestionarea eficientă a fluxului de trafic și pentru promovarea unei culturi a transportului public ca alternativă viabilă și durabilă la utilizarea autovehiculelor personale.