Satele din Dondușeni în care au fost înregistrate cazurile de pesta porcină au ieșit din carantină

Satele Moșana și Cernoleuca din Dondușeni unde au fost înregistrate cazurile de pesta porcină au ieșin din carantina în care s-au aflat mai bine de o lună. S-a constatat că specialiștii Direcției raionale de siguranță a alimentelor, precum și adminstrația publică locală au întreprins măsurile de necesare pentru a stopa răspândirea maladiei. A fost instituită carantină riguroasă la intrările în sate.

Medicii veterinari au dezinfectat de mai multe ori încăperile unde au fost întreținute animalele bolnave. Astfel, întrucât după expirarea termenului prescris n-au fost înregistrate alte cazuri de îmbolnăvire a animalelor, s-a convenit ca să fie scoasă starea de carantină, iar pentru a se convinge că virusul pestei porcine africane-i lichidat, în încăperi au fost populați purcei sănătoși.

“Dacă totul va fi bine, atunci vom fi convinşi că virusul a dispărut pentru totdeauna. Asta e procedura, dacă vom reuşi, vom fi una din primele ţări care a reuşit să înlăture focarele definitiv”, a afirmat Directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui Vsevolod Stamati, timp de 14 zile animalele vor fi monitorizate, iar periodic vor fi prelevate probe de sânge pentru a vedea dacă porcinele nu au contactat virusul.

Totodată, pentru a evita apariţia noilor focare de pestă porcină, cetăţenii nu trebuie să cumpere carne de porc din Ucraina. Iar punctele de frontieră cu țara vecină sunt monitorizate și în continuare. “Până acum avem ridicate peste o tonă de carne de porcină şi produse derivate, care au încercat să fie introduse în ţară de călători”, a afirmat Directorul General Adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Amintim, că cele două focare de pestă porcină au fost depistate în satele Moşana şi Cernoleuca, la sfârșitul lunii septembrie. Zece porci au pierit după ce au contactat virusul.