Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) și cei ai Direcției generale urmărire penală (DGUP) au deconspirat o schemă financiară, în urma căreia mai multe persoane care oferiseră unui tânăr datele din buletin au fost anunțate de o companie de creditare că trebuie să achite împrumutul contractat în numele lor.

Potrivit PCCOCS, victimele sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, din Soroca, Nisporeni, Căușeni și Chișinău. Majoritatea sunt studenți la colegii din capitală în domeniul comercial, tehnic și vitivinicol. 

„Cele 27 de victime au reclamat prejudicii de circa 500 mii de lei, sub forma împrumuturilor contractate de bănuit din numele lor, fără însă ca acestea să fie la curent despre faptele celui care a rugat să fie „ajutat”(…). O parte din aceștia au fost contactați inițial de un amic al organizatorului bănuit, așa cum complicele era și el în acel mediu studențesc. Ulterior, organizatorul a început să fie asistat și de alți complici care căutau potențiale victime. Pentru fiecare persoană nouă identificată, complicii erau remunerați cu a câte 50-100 euro”, arată un comunicat PCCOCS.

Cazul a început să fie cercetat de oamenii legii în martie 2023, după ce victimele au început să primească scrisori de la o companie de creditare și au depus plângeri la autorități.

„Aceștia au declarat că au fost contactați de complicii organizatorului bănuit, care-i rugau să accepte o întrevedere cu acesta, ca să-i dea datele din buletinul de identitate. Scopul declarat consta în acordarea datelor pentru ca să-l ajute pe prieten „să primească un transfer de bani de peste hotare, așa cum acesta ar fi depășit limita permisă” (informație falsă). După ce-i prezentau datele din buletin, acesta le făcea victimelor și câteva fotografii pentru completarea formularului necesar, în același scop fals. În schimb, acesta îi mulțumea cu a câte 200-600 de lei.

Ulterior, organizatorul le introducea din numele lor datele într-un formular din aplicația mobilă a unei companii nebancare de creditare, inclusiv fotografiile captate. În baza acestor date, bănuitul primea de la companie împrumuturi, care majoritatea erau în sume de circa 20.000 de lei. După acordarea împrumutului, acesta le extrăgea de la bancomate și-i cheltuia atât pentru nevoi personale, cât și pentru distracții în Chișinău, inclusiv prin închirierea mașinilor de lux”, se mai arată în comunicat.

Conform PCCOCS, mai multe percheziții au avut loc la domiciliile bănuiților și în automobilul organizatorului lor, ultimul fiind reținut pentru 72 de ore. Procurorii PCCOCS au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința sa.

„Acesta este din Soroca, are vârsta de 19 ani și a absolvit studiile gimnaziale, iar anterior a fost trimis în judecată pentru o altă escrocherie și obținere a creditelor prin înșelăciune, fiindu-i aplicată restricția de părăsire a țării. Complicii acestuia sunt din Căușeni și Nisporeni, precum și din alte raioane, cu vârste de 18-20 de ani. Investigațiile continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, susțin procurorii.

Persoanele care au avut de suferit drept urmare a acțiunilor bănuiților sunt invitate să se adreseze la autoritățile de drept.