De la începutul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 22 de cazuri de deces în urma violenței în familie. Cele mai multe victime sunt femei. Statistica arată că peste 70% dintre ele au suferit de cel puţin o formă de violenţă. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi susțin că nu trebuie tolerat niciun tip de agresiune. Vă avertizăm că urmează detalii ce vă pot afecta emoţional.

Tatiana este una dintre femeile care a fost victimă a violenţei fizice, psihologice şi financiare. În urmă cu mai mulți ani ani, viaţa ei s-a schimbat după ce concubinul a început să o agreseze.

„Violenţa fizică, financiară şi psihologică am suportat-o timp de doi ani aş spune. A început în anul 2022, în luna mai, când m-a lovit de mai multe ori, am avut şi comoţie cerebrală şi, în genere, mi-a luat telefonul, mi-a luat tot. Eu nu aveam acces să sun, să chem pe cineva. La Poliţie desigur că nu puteam suna pentru că nu aveam niciun acces, el chiar mă păzea să nu ies din ogradă şi să vorbesc cu cineva”, spune Tatiana. 

Aceasta a reușit într-un final să-și găsească liniștea alături de copilul ei la Centrul de Justiție Familială, o instituție care oferă asistență gratuită pentru toate persoanele supuse violenței în familie.

„Eu am venit la acest Centru, iar ce mi-a plăcut a fost că am fost primită cu amabilitate şi cu înţelegere. M-am simţit plină de puteri, am avut o consultaţie cu psihologul”, spune femeia. 

„De ce ele nu se adresează mai devreme? Pentru că nu ştiu că asta este violenţă. Pentru că multe dintre ele asta au văzut în familie, pentru femeile care nu au văzut violenţă în familie le este rușine. Mor de ruşine să povestească mamei, tatălui sau altcuiva: „Uite, soţul meu mă bate””, explică Cristina Șobea, psiholog în cadrul Centrului de Justiție Familială. 

În ultimele nouă luni, angajaţii Centrului au intervenit în 502 cazuri în care au fost implicate peste 300 de femei.

„În cadrul Centrului, beneficiarii pot beneficia de un avocat care îi poate reprezenta interesele în instanţa de judecată pentru obţinerea ordonanţei de protecţie, ulterior poate beneficia de examinarea medicului legist. La fel poate beneficia de serviciile unui psiholog, sunt cazate pe timp de zi şi noapte în cadrul Centrului. Ulterior, la necesitate, pot fi referite către un Centru de plasament de lungă durată”, a declarat Tatiana Cucta, ofițer principal, Centrul de Justiție Familială. 

Persoanele care se află în situaţii de risc pot apela la Telefonul de Încredere pentru Femei şi Fete pentru a primi ajutor.

„Există telefonul de încredere 0 8008 8008, care este gratuit, confidenţial şi anonim. La acest telefon activează psihologi, de asemenea se evaluează necesităţile pe care le are ea la moment. În cazul în care se identifică că nevoia ei este de un loc sigur, atunci consilierii telefonici ar putea facilita plasarea ei la un Centru de plasament”, spune Daniela Dabija, manager la Telefonul de Încredere pentru Femei şi Fete.

Potrivit autorităților, în fiecare zi, cel puțin una din trei femei suferă de o formă de violență. Parlamentul de la Chişinău a introdus în legislaţie noţiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor. Au fost înăsprite şi pedepsele pentru agresori.

sursa