Reforma sistemului de pensii a fost aprobată de Executiv

Reforma sistemului de pensii care a trezit reacţii dure în societate a fost aprobată de către Executiv. Astfel, autorităţile îşi propun ca sistemul să devină unul echitabil.

Potrivit documentului, pensia va fi calculată corform unei noi formule. Totodată, va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999. De exemplu, dacă în prezent rata de înlocuire medie pentru pensiile din Moldova constituie doar 26% din salariul mediu. Urmare a aplicării noii formule, la un stagiu complet de 33 de ani, rata de înlocuire va constitui 45%, iar aplicat la un salariu mediu de 5050 lei ar însemna o pensie de 2250 lei sau cu aproximativ 90% mai mult decât pensia medie pentru anul 2015. Pensiile vor fi calculate după noua formulă începând cu 1 aprilie 2017, fiind totodată recalculate şi pensiile stabilite anterior.

„Nu este echitabil când pensia unor categorii constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu. Reforma pensiilor este necesară, pentru ca toți să poată primi o pensie decentă și echitabilă, calculată corect în funcție de contribuțiile făcute”, a declarat Premierul Pavel Filip cu referire la necesitatea reformei promovate.

Totodată, s-a ales metoda de creștere lentă a vârstei de pensionare, gradual, cu câte şase luni pe an pentru femei şi patru luni pe an pentru bărbaţi, şi va atinge, în anul 2026, vârstă de 62 ani la femei şi respectiv 65 de ani la bărbaţi. În acelaşi timp, stagiul de cotizare va fi ajustat corespunzător, pe parcursul a şase ani.

O altă noutate a Proiectului de lege ţine de stabilirea pensiei anticipate. Persoanele care au contribuit la sistemul de asigurări sociale și au stagiul necesar pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limită de vârstă, cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei de pensionare.

Conform datelor statistice, în prezent aproximativ 570.000 de pensionari primesc o pensie sub 1300 de lei, în timp ce unele categorii de beneficiari au pensii de până la opt mii lei.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentul pentru examinare.