Premierul a solicitat măsuri sporite de prevenire a gripei

Premierul Pavel Filip a cerut să fie întreprinse măsuri sporite de prevenire a gripei şi a infecţiilor resporatorii acute. Şeful Cabinetului de miniştri a declarat că în contextul în care statele vecine se confruntă cu sporirea numărului de îmbolnăviri de gripă, autorităţile trebuie să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru.

„Obligaţiunea noastră este să prevenim şi să ne pregătim pentru acest sezon,  vorbesc despre cazurile mult mai frecvente de îmbolnăvire cu gripă. Totodată, mă refer la vaccinurile care trebuiau procurate din timp, pentru a putea face față acestor provocări”, a menţionat Premierul.

De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan a declarat că situaţia este sub control şi este monitorizată în permanenţă de către autorităţi. În Republica Moldova, primul caz de gripă a fost confirmat la data de 18 noiembrie şi ultimele patru pe 1 decembrie. La nivel internaţional, situaţia este la fel una stabilă, sub pragul epidemic.

Totodată, cu referire la procesul de procurare a vaccinurilor, Ruxanda Glavan a spun că acestea nu sunt incluse în Planul naţional pentru procurări pentru că reprezintă o necesitate doar atunci când există riscuri sporite de îmbolnăvire. Lotul de 200 mii de vaccinuri a fost acordat Republicii Moldova sub formă de donaţie de către un producător chinez şi se așteaptă ca până la sfârşitul săptămânii curente să ajungă în ţară.  În acelaşi timp, autorităţile sunt pregătite pentru a demara procesul de vaccinare de săptămâna viitoare, pentru a preveni răspândirea acestor infecţii.