Guvernul va avea o întreprindere care va achiziţiona, importa şi păstra medicamentele

O întreprindere care se va ocupa cu achiziţionarea, importul, păstrarea şi depozitarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale va fi creată. Guvernul a aprobat această hotărâre. Astfel, Ministerul Sănătăţii va avea statut de fondator al aceste întreprinderi care se va numi Moldfarm.

Decizia vine după ce anul trecut, autorităţile s-au confruntat cu o gravă criză a medicamentelor. Totodată, crearea MoldFarm va oferi statului posibilitatea de a procura medicamente și produse medicale necesare pentru activitatea instituțiilor medico-sanitare, la preț de producător, evitând crizele de aprovizionare cu medicamente şi fortificând concurența loială pe piață.

De asemenea, prin crearea acestei societăți vor putea fi combătute mai uşor potențiale înțelegeri de cartel de la nivelul pieței medicamentelor, respectiv tentația importatorilor privați de medicamente de a crește nejustificat prețul acestora.

În acelaşi timp, va fi asigurată stocarea multianuală a medicamentelor, în condiții de înaltă siguranță, pentru realizarea unui flux continuu către instituțiile medico-sanitare a tuturor produselor utilizate pentru menținerea vieții și a sănătății pacienților deserviți.