Situație gravă în sistemul social din Republica Moldova. Peste 1000 de asistenți personali au întârzieri de salarii. Anunțul a fost făcut de către ministrul muncii, Alexei Buzu, la N4.

”Avem asistenți personali în Republica Moldova care sunt angajați atât din Bugetul de stat cât și din Fondul de protecție al populației. Acesta este un Fond, parte al Bugetului de stat în care se acumulează sume din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate … În acest an, avem sub încasări în acest Fond, asta înseamnă că o parte din persoane, în mare parte asistenți personali, achitați din acest Fond, nu avem sumele suficiente ca să îi achităm, și de aceasta avem aceste rețineri, dar în scurt timp vom face rectificări bugetare și aceste persoane vor primi remunerarea. Cât privește suma de 1300 de lei adaos, această sumă trebuie să o achite Consiliul raional”, a declarat Buzu.

Ministrul a precizat că salariul acestor angajați este mai mic decât salariul mediu pe țară, și ajunge la vreo 6000 de lei cu cei 1300 de lei, care trebuie să îl achite autoritățile locale.

Precizăm că despre întârzieri de salarii a anunțat fostul premier Ion Chicu, pe Facebook. Acesta a scris că asistenții personali din Soroca i-au adresat o scrisoare și i-au cerut ajutor.

sursa