Procurorii Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iaşi, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, au efectuat percheziţii atât în România cât și în Moldova într-un dosar de contrabandă cu ţigări.

Potrivit presei din România, au fost emise 10 mandate de percheziţie la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată, spălare a banilor şi favorizarea făptuitorului.

Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova au fost emise 18 mandate de percheziţie.

Prin urmare, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au reținut șase membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, inclusiv trei angajați ai Poliției de Frontieră, într-un dosar de contrabandă cu țigări în valoare de peste 2,5 milioane lei.

Țigările de contrabandă erau ambalate în circa 285.000 pachete și au fost transportate în România, cu traversarea frontierei în apropierea municipiului Ungheni, în zilele de 2 și 3 ianuarie 2018. După livrarea țigărilor în Iași, acestea erau comercializate pe piața neagră, iar banii erau investiți în imobile și autoturisme de lux.

„Pentru deconspirarea implicării celor șase reținuți, suplimentar probatoriului acumulat anterior, au fost realizate 18 percheziții în raionul Ungheni, inclusiv la sectorul Poliției de Frontieră din localitate, precum și în raionul Hâncești. În ceea ce privește investigațiile din România, acestea sunt desfășurate de procurorii DIICOT”, precizează PCCOCS.

Procurorii PCCOCS urmează să audieze cel puțin șase persoane și să formuleze învinuirile în privința acestora, în vederea solicitării aplicării arestului preventiv – timp în care persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției.