Un spectacol cultural cu genericul ”Obiceiuri și tradiții de Hram”, care a adunat artiști și meșteri populari, a fost organizat la Muzeul de Istorie a Chișinăului. Evenimentul, care a avut loc în sala panoramică a muzeului, cunoscut și ca ”Turnul de Apă”, a fost dedicat Hramului orașului Chișinău, marcat pe 14 octombrie, atunci când ortodocșii de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului.

Activitatea a avut drept scop promovarea valorilor culturale, prin prezentarea obiceiurilor și tradițiilor care sunt organizate cu prilejul sărbătorii Hramul orașului. În cadrul evenimentului au fost prezentate activități culturale și artistice cu participarea comunității „Șezătoarea Basarabiei” și a fost prezentat covorul ”Turnul de Apă”. De asemenea, a fost susținut un recital de muzică populară de către un grup de elevi ai Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, condus de Irina Bogataia, și altul al invitatei speciale, interpreta de muzică populară, Ioana Căpraru, artistă a poporului.

„Pentru prima dată, meșterițele au cusut ornamente pentru ii, la înălțime, în sensul direct al cuvântului, evenimentul desfășurându-se la Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău, Sala Panoramică. La fel, a fost prezentat covorul „Turnul de apă”, țesut manual de meșterul popular, Raisa Lungu. Lucrarea va rămâne în colecția muzeului. Este vorba despre cel de-al doilea „Turn de apă”, de la intersecția străzilor Veronica Micle și Vasile Alecsandri, demolat cu mult timp în urmă și pe care Primăria Chișinău își propune să îl reconstruiască”, a menționat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, prezent la eveniment.

Ilie Ceban a spus că și-ar dori ca evenimentul deosebit să devină o tradiție, în ajunul Hramului Capitalei.

“Ne mândrim cu, comorile noastre, covorul moldovenesc și cămașa cu altiţă – elemente de identitate culturală a Republicii Moldova, incluse în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii”, a mai adăugat Ilie Ceban.