În satul Colibași din raionul Cahul a fost deschisă prima sală polivalentă de sport, în cadrul Zilelor Diasporei. Grație unirii eforturilor băștinașilor plecați în întreaga lume și a autorităților locale, cei peste 6000 locuitori din comunitate, dar și localitățile învecinate, vor avea acces la servicii publice de agrement și vor putea practica mai multe tipuri de sport.
“Sala polivalentă de sport este primul dintre cele trei proiecte realizate cu suportul originarilor din Colibași. Crearea sălii a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de Guvernul Elveției, în valoare de 20 mii USD, prin intermediul PNUD Moldova, contribuția autorităților locale (aproximativ 4.500 USD), băștinașilor (aproape 15.000 USD), Guvernului Republicii Moldova, care a alocat suma de 81 000 USD, precum și a altor parteneri și donatori.
Sincere mulțumiri partenerilor, tot respectul Dlui primar, Ion Dolganiuc și echipei sale pentru grija fata de cetățeni si efort maxim la dezvoltarea localității.” a felicitat locuitorii satului Colibași doamna Elena Bacalu, deputat în Parlament RM,
„Ideea proiectului a apărut în 2016, prin consultare largă cu băștinașii noștri, din dorința de a crea condiții pentru un mod sănătos de viață pentru colibășeni. Ne-am propus să reabilităm capital clădirea fostului cinematograf care nu mai funcționa, ceea ce ne-a reușit datorită mobilizării fără precedent a băștinașilor”, a spus Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași.
Sala polivalentă de sport are o suprafață de circa 200 metri pătrați și include spații construite conform celor mai moderne tehnologii. Astfel, pe lângă spațiul dotat cu aparate de fitness, localnicii de diferite vârste vor putea practica și alte activități: dansuri sportive, lupte libere, atletică, gimnastică etc. De asemenea, la dispoziția vizitatorilor vor fi puse mese de șah și dame, iar pentru relaxarea colibășenilor, a fost prevăzut și un cabinet de masaj.
„Prin proiectele implementate în localitățile de baștină, cetățenii demonstrează că sunt o forță și pot aduce o schimbare vizibilă la ei acasă. Ne bucurăm mult că băștinașii din Colibași, precum și cei din 38 de localități partenere, au reușit să se implice fără precedent în dezvoltarea locală și să contribuie la lansarea unor noi servicii locale care, cu siguranță, vor servi în timp comunității”, a menționat Oxana Maciuca, managera proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.
Băștinașii plecați nu au contribuit doar cu resurse financiare, dar și cu expertiză, cunoștințe și know-how acumulate peste hotare. Astfel, designul sălii polivalente a fost conceput de Tatiana Manoli, băștinașă migrantă din Colibași care a dedicat 300 de ore de muncă pentru acest proiect arhitectural.
„Construcția Sălii Polivalente de Sport a fost inclusă în planul de acțiuni al băștinașilor acum 3 ani, atunci când a și fost creată Asociația Băștinașilor, menită să fortifice relația dintre băștinașii plecați în întreaga lume și autoritățile locale. Asociația a devenit un partener durabil al primăriei, iar după realizarea acestui proiect, dorința colibășenilor de a se implica în dezvoltarea locală crește vădit”, a menționat Corneliu Inje, președintele Asociației Băștinașilor din Colibași.