O judecătoare de la Drochia va fi cercetată penal şi va compărea în faţa instanţei. Procurorul General a obţinut astăzi acordul CSM la pornirea urmăririi penale şi tragerea ei la răspundere.

Magistrata este suspectată de escrocherii în proporţii deosebit de mari şi fals în declaraţii, potrivit procurorilor. Din materialele procesului penal reiese că, în intervalul anilor 2014 – 2015, sub diferite pretexte inventate, judecătoarea ar fi dobîndit, prin înşelăciune şi abuz de încredere, de la aceste persoane sume impunătoare de bani. În total, magistrata ar fi primit de la victime 65 mii euro şi 1,1 milioane de lei, sume pe care le-a utilizat în scopuri personale. În consecinţă, unele părţi vătămate au fost nevoite să se elibereze din funcţie şi să plece la muncă peste hotare pentru a cîştiga bani.

Mai mult decît atît, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Integritate, judecătoarea ar fi comis fals în declaraţii, atunci cînd nu a reflectat la capitolul „datorii” din declaraţiile sale cu privire la venituri pentru anii 2014 şi 2015 sumele de bani împrumutate de la victime.

Procesul penal a fost iniţiat de procurori în baza unei plîngeri colective, depuse de către un grup de locuitori ai raionului Drochia, care reclamau acţiunile ilegale ale judecătoarei.