Liderul Partidului Democrat din Moldova Pavel Filip afirmă că primele presiuni asupra formaţiunii au început după ce a dat de înţeles că partidul va fi condus într-un mod cu totul diferit decât cum a fost pe timpurile preşedintelui precedent. Astfel, Pavel Filip afirmă că Vladimir Plahotniuc ar fi încercat să-şi negocieze unele interese prin intermediul partidului, iar în momentul în care i-a fost dat de înţeles că acest lucru nu-i va reuşi, s-a apelat pentru început la excluderea lui Pavel Filip din funcţia de preşedinte al fracţiunii parlamentare, iar ulterior la extragerea deputaţilor din PDM.

„S-a mers pe planul B care prevede scoaterea unui număr mare de deputaţi din PDM, acest lucru nu permite democraţilor să realizeze o coaliţie cu Blocul ACUM, acesta fiind primul scop. Cel de-al doilea scop a fost micşorarea numărului de deputaţi democraţi până la limita în care să nu mai existe o majoritate parlamentară cu PSRM. Astfel se creează grupul Candu-Şor şi ei pot participa la negocieri”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV.

În opinia lui Pavel Filip, ex-deputaţii democraţi şi deputaţii din fracţiunea Partidului Şor vor încerca pentru început să poarte discuţii cu partidele de dreapta. „Le vor spune că sunt de acord să voteze pentru demiterea Guvernului, că „noi nu avem niciun fel de condiţii”, doar că după demiterea Guvernului, când vor începe negocierile pentru numirea unui nou Guvern, sunt sigur că vor exista anumite condiţionalităţi cu care dreapta parlamentară nu va fi de acord”, a spus el.

Astfel, Pavel Filip anticipează că prin aceste metode urmează să-şi facă apariţia un nou grup de deputaţi care vor fi importanţi în procesul de negociere şi creare a unei majorităţi parlamentare.

„Aceşti oameni acţionează absolut iresponsabil. Să arunci Republica Moldova într-un haos politic ţinând cont de pandemia de coronavirus, criza economică, este absolut iresponsabil. Eu categoric nu cred că după demiterea Guvernului va fi posibilă instaurarea unui nou Guvern”, a precizat Pavel Filip.

Sursa: tvrmoldova.md