În timpul festivităților dedicate încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, din perioada 8-9 mai de la Berlin, steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele, ordinele, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost interzise.

Potrivit Dw.com, ambasada Rusiei în Germania a calificat decizia autorităților de la Berlin ca fiind inacceptabilă.

„Considerăm că această interdicție este o discriminare contrară spiritului de reconciliere istorică între popoarele Rusiei și Germaniei în perioada postbelică. Considerăm că decizia autorităților de la Berlin este inacceptabilă”, se arată în reacția Ambasadei Rusiei la Berlin.

Singurele excepții sunt pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, diplomați și alți reprezentanți guvernamentali. De asemenea, restricțiile nu se aplică mitingurilor desfășurate în afara monumentelor și zonelor din jurul acestora. În acest caz se aplică normele legii privind adunările.

În acest an, comunitatea mondială marchează 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. În Germania, evenimentele au loc pe 8 mai, iar în Rusia și majoritatea celorlalte țări din fosta URSS – 9 mai. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței de fus orar în ceea ce privește semnarea tratatului de capitulare a Germaniei naziste.

Evenimentele comemorative au loc pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat în al treilea an. În ultimii doi ani, festivitățile au dus la conflicte între membrii diferitelor grupuri de demonstranți.

sursa