Astăzi, 23 mai, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a ținut un discurs în cadrul celei de-a 76 sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, care se concentrează pe promovarea sănătății pentru toți. Ala Nemerenco a menționat că sărbătorirea aniversării a 75 de ani a OMS este momentul oportun de a reflecta asupra progresului în ce privește sănătatea globală și a recunoaște domeniile care necesită îmbunătățiri.

„Chiar dacă progresul este impresionant, totuși există provocări cu privire la accesul la serviciile de sănătate, în special pentru persoanele care trăiesc în zonele rurale sau de conflict. Simțim că Moldova nu este singură în fața crizelor multiple. Vom continua să ajutăm cetățenii noștri și, desigur, persoanele strămutate forțat din Ucraina. Rămânem angajați să lucrăm cu OMS și să contribuim la implementarea inițiativelor globale de sănătate, pentru a promova cooperarea intersectorială și a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate pentru toți. Țara mea își dorește pace și un sistem de sănătate performant, care să răspundă așteptărilor populației și să salveze vieți. Acesta este obiectivul nostru principal și trebuie să ne unim forțele pentru a ne asigura că este atins cât mai curând posibil”, a declarat ministra Sănătății.

Totodată, Ala Nemerenco a vorbit despre asistența oferită de Organizația Mondială a Sănătății, începând cu 1992, anul în care țara noastră a devenit membră a OMS.

Astăzi, la Geneva, ministra a avut și o întrevedere cu Dr. Poonam Dhavan, director pentru politici de sănătate în domeniul migrației la Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Colaborarea Ministerului Sănătății cu Misiunea OIM în Republica Moldova, mobilizarea de fonduri pentru implementarea unor proiecte de consolidare a capacităților sistemului de sănătate, răspunsul la criza refugiaților din Ucraina au constituit principalele subiecte de discuție.

Menționăm că, OIM acoperă cheltuielile pentru serviciile medicale oncologice și de dializă, acordate refugiaților din Ucraina. De asemenea OIM a donat instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova mai multe loturi de echipamente și medicamente, dar și ambulanțe.