Lucrările de renovare şi conservare a unor monumente ale reprezentanţilor poporului polonez înmormântaţi la Cimitirul Catolic (Polonez) din Chişinău a fost reluate luni, 6 august. Anul acesta vor continua lucrările la Capela familiei Ohanovici şi vor fi restaurate câteva pietre funerare.

Potrivit reprezentantului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei, Michal Michalski, citat de IPN, până acum, timp de trei ani, s-a reuşit restaurarea a opt pietre funerare. Pentru anul acesta se planifică restaurarea pietrei funerare a reprezentantei comunităţii poloneze din familia Davidovici.

Cât priveşte Capela familiei Ohanovici, acesta este construită pe mormântul lui Iosif Katanovici Ohanovici mai bine de acum o sută de ani şi este un monument unic în Republica Moldova. Capela este deja în proces de restaurare, iar anul trecut a fost instalat un acoperiş provizoriu pentru a evita ruinarea monumentului arhitectural. De asemenea, au fost efectuate expertize şi proiectări pentru a crea pas cu pas un aspect nou al Capelei.

Conform datelor întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, în Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor, informeaza SubiectulZilei.

Lucrările complexe de conservare a monumentelor funerare din Cimitirul Catolic (Polonez) din str. Valea Trandafirilor se efectuează în cadrul Memorandumului între Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău privind cooperarea în domeniul conservării patrimoniului cultural polonez, semnat la 27 octombrie 2014.