La cumpărături, cu plasa. Un proiect de lege ce interzice oferirea pungilor din plastic gratuit în supermarket a intrat în vigoare

La cumpărături, cu plasa. Un proiect de lege care interzice oferirea pungilor de plastic gratuit în magazine și supermarketuri a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Astfel, cumpărătorii nu vor mai putea primi gratis pungi în care să-și pună produsele, decât dacă acestea sunt din materiale biodegradabile sau reciclabile.

Mai exact, magazinele vor avea 3 posibilități, fie folosesc plase biodegradabile cu inscripția corespunzătoare pe ele, fie folosesc plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat. A treia posibilitate este să ofere pungi din plastic reciclate.

Potrivit Ministerului Mediului, proiectul legislativ are ca scop prevenirea generării deșeurilor și evitarea poluării mediului.

În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic devin deșeuri în Europa, provocând pagube de mediu enorme. Propunerea UE la cererea statelor membre este ca acestea să întreprindă măsuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic în scopul reducerii impactului asupra mediului.